kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Memur da zam istiyor

Yeni Haber
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, işçiye 140 YTL zam veren hükümetin, memura enflasyon karşısında sıfır zammı reva gördüğünü savunarak, ''663 YTL maaş alan memura 54 YTL, 663 YTL maaş alan işçiye 190 YTL zam yapmanın neresi adalettir?'' dedi.

Akyıldız, konfederasyon yöneticileriyle Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında AK Parti hükümetinin, 4,5 yılda başta memurlar olmak üzere tüm çalışanları zorlu bir yaşama mahkum ettiğini öne sürdü.

Bu dönemde hedeflenen enflasyona endekslenen ücret artışlarının, zorunlu harcama kalemlerinde yaşanan fiyat artışlarını karşılamadığını ifade eden Akyıldız, ''Son 2 yıldır tutturulamayan enflasyon hedefi nedeniyle eriyen memur maaşları, memurlarımızın belini iyice bükmüştür'' dedi. Memurların ''adeta, AK Parti hükümetinin istemediği üvey evladı'' olduğunu iddia eden Akyıldız, şunları kaydetti:

''Adil olmayan, çarpık idare anlayışı nedeniyle mamur vatandaş yerine mağdur bir vatandaş kitlesi oluşturulmuştur. Bu zihniyetin en açık göstergesi de kamu görevlileriyle kamu işçilerine 2007 yılı için yapılan ücret artışlarıdır. 2007 yılı için işçilere 140 YTL zam yapılmıştır. Maaşı 900 YTL'nin altında olanlara ise 50 YTL iyileştirme verilmesi kararlaştırılmıştır. Buna göre ortalama bin 400 YTL olan işçi maaşı bin 550 YTL'ye çıkacaktır. İşçiler için ortalama ücret artışı yüzde 10 olmuştur. Verilen zam en düşük işçi maaşı için yüzde 35 dolayındadır.2007 yılı için memur maaşlarına yapılan ortalama yıllık artış yüzde 6,5-7 dolayındadır. Memur maaşlarına 2007 yılı için ortalama 63 YTL zam yapılmıştır. Yani bir tarafta ortalama maaşı bin 400 YTL olan bir kesim, diğer tarafta 895 YTL olan başka bir kesim bulunmaktadır. Bir tarafta yıllık 140 ile 190 YTL arasında zam alan, diğer tarafta 63 YTL zam alan çalışanlar vardır. 663 YTL maaş alan memura 54 YTL, 663 YTL maaş alan işçiye 190 YTL zam yapmanın neresi adalettir? AKP; çok alana çok, az alana az zam yaparak, zaten çarpık olan ücret sistemini daha da adaletsiz bir yapıya doğru sürüklemektedir.''

Akyıldız, ülkede çalışan herkesin, aldığı ücretin çok daha fazlasını hak ettiğini belirterek, ''Bizim itirazımız, sisteme ve bakış açısınadır'' diye konuştu.

''İşçiye 140 YTL zam verebilen hükümet, memura enflasyon karşısında sıfır zammı reva görmüştür'' diyen Akyıldız, yükselen enflasyonun, memura yapılan sınırlı zammı da götürdüğünü öne sürdü. Memurlara Temmuz ayından itibaren enflasyon farkı verileceği yönünde açıklamalar yapıldığını ifade eden Akyıldız, ''Enflasyon kadar zam yapmanın aslında sıfır zam olduğunu, kundaktaki çocuk bile bilir. Ama AKP yetkilileri, milletin gözünün içine baka baka, göğsünü gere gere, utanmadan, sıkılmadan memura sıfır zam vereceğini davul zurnayla ilan etmektedir'' dedi.

Enflasyon ve asgari geçim standardının herkes için aynı olduğunu, bir tek AKP için değiştiğini savunan Akyıldız, çalışanlar arasındaki adaletsizliğin bir an önce giderilmesini ve en düşük dereceli memur maaşına derhal 300 YTL zam yapılmasını talep etti.Türkiye Kamu-Sen'in açıklamasının, tüm illerde eş zamanlı olarak yapıldığı bildirildi.

(AA)