kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Putin ve Erdoğan'ın görüşmesin de masada enerji konuşuldu.

Rusları Mavi Akım'da reddettik ortaya Güney Akım'ı çıkardılar

SEÇKİN ÜREY
Rusya'nın Nabucco'ya karşılık gündeme getirdiği Güney Akım Projesi, Türkiye'nin Mavi Akım'la ilgili Rus teklifini reddinden kaynaklanıyor. Üst düzey bürokrata göre Türkiye istese bir günde Güney Akım'ı bitirir..
İLİŞKİLİ HABERLER
Rusları Mavi Akım'da reddettik ortaya Güney Akım'ı çıkardılar
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye geldiği gün açıklanan Nabucco'ya Rus alternatifi amacı taşıyan Güney Akım Projesi'nin bir anda ortaya çıkma nedeni anlaşıldı. Rusya ile enerji alanında yapılan görüşmelere katılan üst düzey bir Enerji Bakanlığı bürokratının verdiği bilgiye göre Türkiye, geçmiş dönemde Rusya'dan Mavi Akım ile ilgili gelen tekliflere olumsuz yanıt verdiği için Güney Akım Projesi ortaya atıldı. Rusya'nın sık sık Rus gazının Türkiye'ye Karadeniz'in altından getiren Mavi Akım ile ilgili talepleri olduğunu anlatan bürokrat, "Mavi Akım'ın tam kapasitesi yıllık 16 milyar metreküp. Bu kapasite hala tam olarak kullanılmıyor. Ruslar çeşitli defalar başka ülkelere satılmak üzere tam kapasiteye erken ulaşılmasını bizden talep etti. Bize ortaklık da teklif ettiler" şeklinde konuştu. Rusya ile yapılan görüşmelerde detay vermek istemeyen bürokrat, gelişmeleri şöyle anlattı: "Fiyat ve ortaklık bazında görüşmeler oldu. Rakamı örnek olarak veriyorum, biz Rusya'dan gaz için metreküpüne 200 dolar fiyat ve belli bir oranda ortaklık istedik. Onların teklifi bizim açımızdan kabul edilemezdi. Bu nedenle olmadı. Ruslar iletimde kontrolü istiyor. Bu bizim açımızdan siyasi bir konu. Nabucco ve Güney Akım'ın maliyetleri yapılan toplantılarda konuşuldu. Güney Akım'ın deniz geçişi yaklaşık 6 milyar dolar tutuyor. Ruslar'a 'evet' desek, ortak bir şirket kurar, Güney Akım'ı bitiririz."

AYNI KAYNAĞA OYNUYORUZ

Rusya'nın AB nezdindeki pazar payını kaybetmek istemediği için sürekli yeni projelerle ortaya çıktığına dikkat çeken bürokrat, yeni üretim planlarının gerçekleşmesinde sorunlar çıktığı için bu ülkenin Kazak ve Türkmen kaynaklarına yöneldiğini belirtti. Azerbaycan'ın gelecekteki üretim planlarına karşın mevcut durumun özellikle Türkmen doğalgazı üzerinden şekillendiğine dikkat çeken bürokrat, "Nabucco da, Güney Akım da Türkmen gazını Avrupa'ya taşımak istiyor. Aynı kaynağa oynuyoruz" dedi. Rusya'nın Kazakistan ve Türkmenistan ile imzaladığı ön anlaşmaların çok sayıda etkene bağlı olduğunu söyleyen bürokrat, "Bugüne kadar gaz Türkmenistan'da yüzeye yakın yerlerde düşük maliyetle çıktı. Talep derinlerden çıkarılacak gazla karşılanacak. Her yıl 9 milyar dolar yatırım gerektiği tahmin ediliyor. 'Büyük şirketlerinin devreyi girmesi gerekir mi?' gibi sorular var. Bana göre Türkmen gazının Hazar geçişiyle Türkiye'ye getirilmesinde hala umut var" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları