kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MAHMUT ÖVÜR

Niğde'nin bozkırında modern bir şehir!

Dün Niğde'nin Bor ilçesinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın konut teslim töreni vardı. Tören basına, TOKİ görevlileriyle jandarma arasında yaşanan bir gerginlik nedeniyle geniş biçimde yansıdı.
Doğrusu güvenlik gerekçesiyle çıkan ve gereksiz biçimde büyütülen olay orada yapılanları gölgede bırakmamalı...
Çünkü orada gerçekten büyük bir başarıya imza atılmış ve bozkırın ortasında modern bir kent kurulmuş...
Bu da TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın çok önemsediği bir şey...
Bu nedenle de her karşılaşmamızda aynı sitemi duyuyordum;
"Anadolu'da neler yaptığımızı görmelisiniz."
Nihayet TOKİ'nin neler yaptığını görmek için Anadolu'ya gidiyoruz.
İlk durağımız Kayseri...
Kayseri' den Niğde'ye giderken insanın içini acıtan bir manzarayla karşılaşıyoruz.
Yol boyu göz alabildiğine uzanan arazi adeta çıplak... Bırakın ağacı, yeşil renkten eser yok. Tam anlamıyla İç Anadolu bozkırı...
Biraz yerleşim birimlerinin çevresinde, biraz da Sultan Sazlığı bölgesinde yeşil ve ağaç var. Gerisi Kemal Tahir'in romanlarındaki bozkır...
Ama emek verildiğinde o bozkırın ortasında bile bir şeyler olabiliyor. Bunu Kayseri-Niğde arasındaki duble yolun ortasına yeni dikilen ağaçlarda görebiliyoruz...
Bir de Niğde'nin Bor ilçesinin çehresini değiştiren TOKİ Evleri'nde...
Yaklaşık 2000 konutluk bir site burası. Her şeyi var. Çarşısı, sağlık merkezi, çocuk parkları, ilköğretim okulu, lisesi, kütüphanesi ve camisiyle modern bir semt. En önemlisi de o bozkırın göbeğinde yeşilin her tonuna yer verilmesi.
TOKİ sadece büyük kentlerde değil, Anadolu'nun dört bir yanında modern yaşam standardı sunan konutlara imza atıyor.
Bir anlamda kentli yaşama öncülük ediyor. Tören yerinde Başbakanı beklerken birkaç aile ile görüşüyorum. Çoğu memur veya memur emeklisi. En yüksek peşinat 9 bin YTL, aylık ödeme ise 400 YTL civarında. Evler, alt gelir gruplarına daha ucuza veriliyor. Hepsi de yeni ev sahibi olmanın mutluluğunu yaşıyor. Seçim zamanı olduğu için de "Oylarınız kime" diye sorduğumuzda beklenen cevabı veriyorlar:
"Ne yalan söyleyelim bizi ev sahibi yaptığı için oylarımız Başbakan Erdoğan'a..."
Eh... İktidarda olmanın avantajı da böyle bir şey herhalde...
Başbakan Erdoğan tören alanına geldiğinde kalabalık hareketleniyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de yanında... Erdoğan ve Gül halkla bir süre sohbet ettikten sonra yerlerine geçerken, kürsüye TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar çıkıyor ve şöyle diyor:
"Burada oluşturduğumuz yapı inşallah şehirleşmenin çekirdeği olur ve giderek gelişir. Biz yurt çapında, Kars'tan Edirne'ye, Şırnak'tan Muğla'ya kadar 81 ilde 280 bin konut yaptık. Daha da yapacağız ve yolumuza devam edeceğiz.