kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Kuzey Irak Ortadoğu'nun "İsviçresi" olur mu?

Bu seçimde İstanbul 2. Bölge, Formula yarış sahası gibi!.. Kim iyi koşarsa ipi o göğüsleyecek!
Bölgede yok yok!
Tüm partiler orada. Yarış , AK Parti, CHP ve bağımsız aday Baskın Oran arasında sürüyor. Bağımsız aday Oran 100 kişiden oluşan bir "gönüllü" destek ekibiyle birlikte çalışıyor.
AK Parti'nin bölge adaylarından Egemen Bağış da "Durmak Yok, Yola Devam!" kampanyasıyla pazartesi günü seçim startını verdi. Bağış, seçim yarışında rahat görünüyor. Yakın çevresi, bu rahatlığı İstanbul İl Başkanlığı'nın yaptırdığı son ankete bağlıyor. AK Parti'nin İstanbul'da oyu yüzde 50 civarında görünüyormuş! Hatta daha sonra görüştüğümüz İstanbul'un eski il başkanı şimdi 3. Bölge milletvekili adayı olan Mehmet Müezzinoğlu, anketi yüzde 50+1 diye teyit etti.
AK Parti'nin hedefi yüzde 55'i yakalamak!.. Yorum yok!..
Ben ise "Amerikan" usulü bir çalışma yürüten Bağış'ın kampanyasından söz etmek istiyorum. Bağış, kampanyayı kuruluşuna öncülük ettiği İstanbul Modern Sanat'ta başlattı. İstanbul Modern Sanat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı davette yerini aldı.
Başbakan Erdoğan yoktu, eşi Emine Erdoğan oradaydı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bağış'ı yalnız bırakmadı. O gün Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün 15. kuruluş yıldönümü nedeniyle İstanbul'da 16 devlet başkanını ağırlayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül bir mesajla kampanyaya destek verdi. Kampanyaya destek vermek için Bağış'ın ABD'den arkadaşları bile gelmişti.
Bir ara modacı Atıl Kutoğlu ile karşılaştım. Biraz ileride modern türban savunucusu Ertuğrul Özkök duruyordu. Kutoğlu'na, "Hani, modern türban nerede kaldı?" diye sordum. Kutoğlu, "Galiba kimse modern türbanı konuşmaya cesaret edemiyor!" dedi.
Nedense AK Parti türbanı çoktan unutmuş. Seçim beyannamesinde de türbanın t'si bile yok!
Öyle ya, AK Parti'de modern türbana kim öncülük edecek? Bu öncülük Bağış'a yakışmaz mı? Bağış'ı her gördüğümde aklıma Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) geliyor. Sonra Hudson Enstitüsü, Kerkük, ABD'nin Irak işgali, küresel ısınma gibi yığınla konu belleğimden geçip gidiyor.
Irak deyince duruyorum.
Çünkü geçen hafta Bağdat Ulusal Hükümeti ile Irak Kürt Bölgesi yetkilileri, petrol gelirlerinin paylaşımı konusunda uzlaşmaya vardı.
Buna göre, 3 milyon nüfuslu Irak Kürt Bölgesi, artık Irak petrol gelirlerinin yüzde 17'sini alacak. Gelirin geri kalanını Sünni ve Şii'ler paylaşacak. Irak, şu an günde ortalama 1.6 milyon varil petrol ihraç ediyor. Bu da yılda brüt 15 milyar dolar gelir anlamına geliyor. Bilindiği gibi uzun süredir Irak Parlamentosu'nda "Petrol Yasası" ile "Petrol Geliri Paylaşım" yasası bekliyordu. Büyük bir aksilik olmazsa iki yasa, önümüzdeki hafta Parlamento'da görüşülecek.
İşadamları diyor ki, "Kuzey Irak Ortadoğu'nun İsviçre'si olacak!"
Abartıyorlar, ama bize doğru politika şart!..