kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Afrika sıcağı vurdu kana kana su içtik, şişe suyu stokunu erittik

FATİH ATALAY
Yarım litrelik su talebi patladı. Stokları tüketen üreticiler, "Talebi karşılamak için ilk kez tam kapasite ile çalışıyoruz" diyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Afrika sıcağı vurdu kana kana su içtik, şişe suyu stokunu erittik
Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası vatandaşı bunaltırken, su üreticilerinin ise yüzünü güldürdü. Yılbaşından beri stoklu çalışan üreticiler son 3 günde gelen talepler doğrultusunda pazardaki stoklarının eritti, fabrikalar ise tam kapasite çalışmaya başladı. Doğal Kaynak ve Maden Suyu Üreticileri Derneği (SUDER) yetkilileri, tüm sektörün tam kapasite çalıştığını belirterek, "Sektörün yıllık kapasite kullanım oranı yüzde 30'dur. Bu oran yaz aylarında yüzde 70'lere çıkardı. Son dönemde ise yüzde 100 oldu" değerlendirmesini yaptı. Gıdasa İçecekler Genel Müdürü Adnan Eren ise sektörün yaz aylarına genelde hazırlıklı girdiğini, son bir haftadaki talep doğrultusunda stokların erimeye başladığını belirtti. Eren, " Ülkemizde görülen sıcaklar özellikle damacana satışlarını doğrudan etkiledi. Bunun nedeni de sektörün damacanalarda stok yapmaması. Geçen haftaya göre damacana satışlarında yüzde 20'lik bir artış söz konusu. Yaz aylarının gelmesiyle yazlık bölgeler hareketlendi. Fakat bu sene seçimin de temmuz ayına denk gelmesi nedeniyle büyükşehirlerde geçen senelerde görmeye alışık olduğumuz tüketimdeki hızlı boşalma bu sene yaşanmadı. Yazlık bölgelerde hareketlilik var fakat büyükşehirlerde tüketim düşmedi. Öngörümüz seçim haftasına kadar büyükşehirlerdeki tüketimin düşmeyeceği yönünde" dedi.

PAZARDA FRANSIZLAR ETKİN
Eren, 0.5 litrelik pet şişelerin satışlarının yüzde 70'inin yaz aylarında gerçekleştiğini, 1.5 litrelik ürünlerinin ise yarısının bu sezonda satıldığına dikkat çekti. Eren, yaz aylarındaki tüketimdeki artışa 5-6 ay önceden hazırlık yaptıklarını, özellikle yarım litrelik ürünlere ağırlık verdiklerini vurguladı. Eren, "Saka ile yarım litrelik ürünlere ağırlık vermemizin nedeni bu alanda bir açık gördük. Su sektörü Fransızların etkinliği altında, fakat pazarda yarım litrelik ürünlerde açık var. Bu alanda kendimize mavi bir okyanus bulduk" dedi. Eren, damacana pazarında İstanbul ve Ankara'da ikinci sırada olduklarını, Avrupa'ya su ihracatında lider durumda olduklarını sözlerine ekledi.