kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

3.4 milyar YTL'yi çekmek için faizde tezgâhaltı yarışı

RAHİM AK
Hazine 3.4 milyar YTL daha az borçlanınca piyasada kalan parayı çekebilmek için bankalar mevduatta faiz yarışına girdi. Faiz yüzde 20'ye kadar çıktı. Paranın bir kısmı da dolara gitti..
Hazine'nin dün yaptığı 11.4 milyar YTL itfadan kalan 3.4 milyar YTL'ye çekebilmek için bankalar kıyasıya yarıştı. Bankalar resmi olarak ilan ettikleri ve yüzde 16- 17 aralığında olan mevduat faizini yüzde 20'ye kadar çıkardılar. Finansbank azetelere ilan vererek üç aylık faiz oranını yüzde 19.60 olarak ilan etti. Banka küçük yatırımcıları çekmek için yüksek faiz verdiği sınırı 250 milyar olarak belirledi. Diğer bankalar da şubelere itfa dolayısıyla giden vatandaşlara yüksek faizlar önererek kalan parayı çekmeye çalıştı. Hazine 11.4 milyar dolarlık itfası karşılığında toplam olarak 7 milyar YTL borçlandı. İtfadan dolayı piyasada kalacak olan likiditeyi çekmeye çalışan bankalar müşterilerini mevduata yönlendirdiler.

BORSA DA SALLANDI
ABD mortgage piyasasındaki sorunlarla tetiklenen riskten kaçınma yönelimi, finansal piyasaları dün dalgalandırırken İMKB de gün sonunda yüzde 1.84 değer kaybetti. Endeks 45 bin 161puana indi. ABD'de dayanıklı mal siparişlerinin Mayıs ayında yüzde 2.8 gerileyerek beklentilerden daha fazla düştüğü açıklandı. Verinin ardından piyasalarda, dolar yen karşısında değer kaybederken, ABD borsası da ekside açıldı. ABD Hazine tahvili fiyatları ise veri ardından kazançlarını artırdı.Lira dolar ve euro karşısında sırasıyla yüzde 0.4 ve yüzde 0.29 geriledi. Merkez Bankası, gösterge dolar kurunu 1.32/1.33 YTL, Euro kurunu 1.78 YTL, pariteyi de 1.34 olarak açıkladı. Buna göre, liranın yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer artışı yüzde 6.08, euroya göre ise % 3.99 oldu. Faiz küçük yükselmeyle % 18.52'de kaldı.
Haberin fotoğrafları