kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Org. Başbuğ'un haritası...

EĞİRDİR

Ne yola döşenen topuk teline arkadaşımız farkına varmadan bastığında biraz ilerisinde patlayan mayının sesi...
Ne de toprağı metrelerce fışkırtıp, yeri göğü inleten sesi sürpriz etkisi yarattı...
Genelkurmay Başkanlığı'nın Eğirdir Dağ Komando Okulu'na düzenlediği basın turunun en önemli sürprizi Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt oldu.
Çünkü Genelkurmay Başkanlığı nizamiyesinden hareket edip, önceki gece yarısına yakın bir saatte komandoların bir karakola temsili terörist saldırısını püskürttüğü operasyonu izlediğimiz dakikaya kadar Org. Büyükanıt'ın geleceğine yönelik bilgi kimsede yoktu.
Gezinin başından beri aktarılan, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. İlker Başbuğ'un sabah basın toplantısı düzenleyeceği yönündeydi.
Ancak gece yarısına doğru, programda ani değişiklikler olmaya başladı.
Sonunda, gece yarısı operasyon izleyen bazı gazetecilerin kulağına Genelkurmay Başkanı'nın sabah basın toplantısında olacağı bilgisi fısıldandı.

Sürprizin nedeni
Peki, Org. Büyükanıt bu sürprizi neden yaptı? Geziye katılan biz gazetecilerin arasında iki görüş ortaya çıktı:
1-Komandoların yüksek performans gösterdiği eğitim çalışmalarının televizyonların akşam haberlerindeki görüntülerden etkilendi; onlara en üst düzeyde desteği sağlamak için Eğirdir'e geldi.
2-Kuzey Irak'a operasyon tartışması ile başlayıp süregelen krizin derinleşmesine olanak vermek istemedi; bizzat komutayı ele aldı.
Hemen belirtelim, basın toplantısının bütününe baktığımızda ikinci senaryonun çok fazla geçerli olduğunu söylemek olası değildi.
Çünkü, Org. Büyükanıt, toplantı süresince gelecek yıl Genelkurmay Başkanlığı görevini devredeceği Org. İlker Başbuğ'u öne çıkarmaktan kaçınmadı.
Ayrıca her ikisi de sorulara yanıt verirken, hükümete yönelik olarak algılanabilecek spekülasyona açık bir üslup kullanmadı.
Daha yumuşak bir üslup tercih etmekle birlikte 2.5 ay önceki pozisyonlarında bir değişiklik olmadığını da sergiledi.

Sarı renkli bölge
Basın toplantısının en ilginç bölümü ise Org. Başbuğ için hazırlanan video görüntülerinin, komutanlar gelmeden deneme amaçlı olarak ekrana yansıtılması anında yaşandı.
Ancak, Org. Büyükanıt'ın gelmesi üzerine plan değişti ve bu görüntüler bir daha ekrana gelmedi.
Oysa Şırnak'tan Hakkari'ye uzanan sınır ortalanıp, Türkiye ve Irak tarafını kapsayan, sarı renkli bir tampon bölge oluşturulmuştu.
Bu haritanın ne anlama geldiği sorulunca Org. Büyükanıt da şaşırdı ve yansıya verilmesini istedi.
Görünce kendisi de şaşırdı ve karşısında oturmakta olan subaylara biraz da kesin sesle bunun ne olduğunu sordu.
İmdada ise Org. İlker Başbuğ yetişti:
"Sınır boyunca havadan çektiğimiz görüntüleri izlettirecektik. Filmin hangi bölgeyi kapsadığını anlatabilmek için yaratılmış harita..."
Eğirdir'de iki gün süren basın turumuzu özetlemek gerekirse:
1-Genelkurmay, en son 1998'de gerçekleştirdiği basın turlarının yarattığı psikolojik faydayı gördü.
2-Gazeteciler ise patlayan gerçek mayın, füze ve mermi sesleri arasında terörle mücadelenin hangi şartlarda verildiğini anladı.