kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Liderler Enerji Zirvesi'nde buluştu

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Liderler Enerji Zirvesi'nde buluştu
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, geçmiş yıllarda ekonomik, siyasi ve sosyal problemlerle uğraşan Azerbaycan'ın artık rekor büyüme hızlarına ulaşan istikrarlı bir ülke haline geldiğini belirterek, ""Bakü-Tiflis-Ceyhan ile ilgili tüm dedikoduları hatırlıyoruz. Azerbaycan'da hiç petrol olmadığını, Azerbaycan'ın blöf yaptığını söylüyorlardı. Bütün bu baskıları hatırlıyoruz. Ama önümüzdeki sene BTC artık tam kapasiteyle çalışacaktır" dedi.

Aliyev, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen "Doğu Batıyla Buluşuyor: Enerji Güvenliğinde Yeni Hudutlar" konferansında yaptığı konuşmada, Azerbaycan'ın 1990'lı yıllarla karşılaştırıldığında çok farklı bir yapıya kavuştuğunun rahatlıkla görülebileceğini söyledi.

"ARTIK İSTİKRAR ÜLKESİYİZ"

Geçmiş yıllarda ekonomik, siyasi ve sosyal problemlerle uğraşan Azerbaycan'ın artık rekor büyüme hızlarına ulaşan istikrarlı bir ülke haline geldiğini ifade eden Aliyev, önlerine koydukları tüm projeleri gerçekleştirdiklerini ve geleceğe güvenle baktıklarını dile getirdi.


Bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yapan Aliyev, yalnızca ekonomik ve siyasi gelişmelerin değil, dünya ile ilgili tüm olayların enerji güvenliği ile doğrudan ilgili olduğunu kaydetti.

"AZERBAYCAN'I KARALAYANLARI UNUTMADIK"

Azerbaycan'ın petrol üretiminin gelecek yıl günlük 1 milyon varile ulaşacağını, 2008 yılından sonra ise üretim daha da artacağını belirten Aliyev, şunları söyledi:

"Bakü-Tiflis-Ceyhan ile ilgili tüm dedikoduları hatırlıyoruz. Azerbaycan'da hiç petrol olmadığını, Azerbaycan'ın blöf yaptığını söylüyorlardı. Bütün bu baskıları hatırlıyoruz. Ama önümüzdeki sene BTC artık tam kapasiteyle çalışacaktır. Ve Azerbaycan'daki petrol yatağı yeni bilgilere göre 9 milyar varil petrole sahiptir ve bu bize yeterlidir''

"BATILI SİYASETÇİLERİN SÖZLERİ BİZİ HAYALKIRIKLIĞINA UĞRATIYOR"

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili de, enerji alanında hayata geçirilecek işbirliklerinin, ticari değerlerinin ötesinde uzun vadeli ilişkiler kurmak için yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Orta Asya'daki istikrar ve güvenliğin iyi değerlendirilmesinin önemine değinen Saakaşvili, "Bazen batılı siyaset adamlarının sözleri bizi hayalkırıklığına uğratıyor. Bu bölgeyi anlamadıklarını, bölgenin riskler içerdiğini söylüyorlar. Bu anlayışın değişmesi gerekiyor" dedi.

"ŞEFFAF OLMAMIZ GEREKİYOR"

Hazar Bölgesi ve Orta Asya'nın çok istikrarlı ve güvenli bir bölge olduğunu vurgulayan Saakaşvili, "Bu sene Rusya'nın gaz tedariki konusunda birçok problemleri olabilirdi çünkü yatırımlara ihtiyaçları vardı. Bu yatırımlar gerçek rekabetten sağlanabilir. Bu yüzden hepimizin bu oyunu doğru bir şekilde oynamamız, pazarlarımızı gerçek bir şekilde açmamız ve şeffaf olmamız gerekiyor" diye konuştu.

AZERBAYCAN'IN DESTEĞİ

Saakashvili, bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinin önemine değinerek, iki yıl önce en büyük elektrik ve doğalgaz şebekelerinden biri bombalandığı zaman Azerbaycan'ın verdiği desteği hatırlattı.

Bölgedeki siyasi problemlerin çözümü için daha fazla çaba sarfetmek gerektiğinin altını çizen Şaakaşvili, "İstikrarsızlığa yol açan dondurulmuş çatışmalar mevcut. Bölgemiz için bu çatışmaları ve anlaşmazlıkları çözmek önemli'' dedi.

"ENERJİ, BASKI ARACI OLARAK KULLANILIYOR"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Victor Yuşçenko ise enerji güvenliğinin ve enerji kaynaklarının ulaştırmasındaki tekelleşmenin enerji alanında yaşanan en önemli iki sorun olduğunu kaydetti.

Enerjinin ülkelere bir baskı unsuru olarak kullanıldığını savunan Yuşçenko, oluşturulacak yeni bir Avrupa enerji politikasının hem üretici devletlerin hem de tüketici devletlerin yararına olacağını ifade etti.

"ATOM ENERJİSİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Enerji kaynaklarının temini ve güvenliği konusunda tüm devletlerin şeffaf bir yaklaşım içinde olması gerektiğine işaret eden Yuşçenko, Ukrayna'nın bu konuda elinden gelen tüm katkıyı sunmaya hazır olduğunu vurguladı.

Ukrayna'nın güvenli atom enerjisi geliştirmek konusunda çalışmaları bulunduğunu dile getiren Yuşçenko, "Bu konuda gerekli enstrümanlara sahibiz. Atom enerji alanında uluslararası limitlere göre çalışacağımızı taahhüt ediyoruz" dedi.

(ANKA)