kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yargı reformu yapmazsak ekonomide de sıkıntı olur

CÜNEYT TOROS
Yargı reformunu ekonomide başarının anahtarı olarak gören Devlet Bakanı Babacan, reformun temelinin anayasanın değiştirilmesi olduğunu söyledi Bakan Babacan, "Ekonomideki başarılarla evimizi güçlendirdik. Ancak zemin hâlâ sağlam değil. Yargı reformu olmazsa riski kaldıramayız" dedi ..
Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, yargı reformunun yapılmasının en önemli öncelikleri olduğunu, bu alanda yaşanabilecek bir sıkıntının ekonomik kazanımları 'alıp götüreceğini' söyledi. Babacan, "Biz ekonomide elde ettiğimiz başarılarla evimizi depreme dayanıklı hale getirdik. Ancak zemin halen oynak. Yargı reformu yapılmazsa bu riski ortadan kaldıramayacağız" diye konuştu. Babacan, artık tek haneli faiz hedefini koyduklarını, bu hedefe en geç 2013 yılında ulaşacaklarını söyledi. Ali Babacan, Türkiye'nin 2023'te 800 milyar dolarlık milli geliri ile dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağını söyledi.

YABANCI YATIRIMCI İSTİYOR

Babacan yargıya ilişkin isteklerin Yatırımcı Danışma Konseyi Sonuç Bildirgesi'nde de yer aldığını ve özellikle yabancıların en çok önem verdikleri bir konu olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu: "Seçim bildirgesinde de yer aldığı gibi yargı reformu öncelikli konumuz. Yargı sisteminin iyi çalışması bundan sonraki ekonomik başarıların temeli olacak. Aksi halde ekonomide de sıkıntı olabilir. Uzun vadeli yatırım yapanlar Türkiye'nin öngörülebilir bir ülke olmasını istiyorlar. Bugün yatırım yapıyorlar, en az 10 yıl sonrasındaki getiriyi hesap ediyorlar. Yarın çıkabilecek hukuki ihtilaflar çözülebilsin istiyorlar. Biliyorsunuz Uzanlar'ın Motorola olayı nedeniyle ABD sermayesi yıllarca Türkiye'ye gelmekten kaçındı. En son Sama Dubai olayı var. Özelleştirmelerde bir 'kamu yararı maddesi var' yeterince açık değil. Tüm bunlar açıklığa kavuşturulmalı."

REFORM İÇİN YENİ ANAYASA
Babacan, bugüne kadar yapılan ekonomik uygulamalar ve yargı arasındaki ilişkiyi depreme benzeterek, şöyle konuştu: "Bugüne kadarki ekonomik uygulamamızla, evimizi depreme dayanıklı hale getirdik. Deprem ile ilgili takviyeleri yaptık, güçlendirmeleri gerçekleştirdik. Ancak evin zemini yani yargı konusunu halledemezsek, risk devam ediyor. Kısacası bundan sonraki dönemin ABC'si yargı ve eğitim reformu. Bu zemindeki bir sıkıntı bütün ekonomik kazanımları alır götürür." Babacan, mahkemelerin birbirine on-line olarak bağlanması üzerine çalıştıklarını da belirterek, bunun özellikle mahkemelerin bir kararı alırken Türkiye'de bu konuyla ilgili daha önce alınmış kararları tek tuşla öğrenmeleri açısından önemli olduğunu söyledi. Babacan, yargı reformunun temel ayağının yeni bir anayasa hazırlanması olduğunu belirterek, şunları söyledi:

MUTABAKAT İSTİYORUZ
"Anayasanın daha anlaşılabilir, açık, bugünün perspektiflerini yansıtabilmesi son derece önemli. anayasanın yenilenmesi konusunda çalışıyoruz. Burada devletin temel ilkeleri tabii ki yer alacak. Yeni bir sisteme gitmiyoruz. Daha kısa, öz, net bir anayasaya ihtiyaç var. Biz bunu 2002'deki seçim bildirgesine de koymuştuk. Ama maalesef yapamadık. Bunu yaparken toplumsal mutabakat sağlamak istiyoruz. Çoğunluk anlayışı ile değil, çoğulculuk anlayışı ile hareket edeceğiz."