kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Turist kılığında vergi denetimi

Yeni Haber
İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı, Dikili'den Çeşme'ye kadar olan bölgede turizme hizmet veren tüm işletmelerde, 1 Temmuz 30 Eylül tarihleri arasında yoğun vergi denetimi yapacak.

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir İdaresi Grup Müdürü Yılmaz Çakan, yaptığı açıklamada, otel, motel, tatil köyleri, pansiyonlar, restoranlar, bar, disko, özel plaj, oto-motor kiralama, yat tekne turları, otoparklar, seyahat acentelerini denetim konusunda öncelikli hedef kitle olarak belirlediklerini belirtti.

İşletmelerde meşrubat ve alkollü içeceklerle ilgili stok tespit çalışması yapacaklarını da kaydeden Çakan, ''Özellikle alkol satan iş yerleri çok ucuza aldıkları malları bölerek çok pahalıya satabiliyor. Oradaki katma değeri yakalamaya, tüm satışları kayıt altına almaya çalışacağız'' diye konuştu.

SANATÇILARA SÖZLEŞME SORULACAK

Özellikle eğlence sektöründe faaliyet gösteren bar, disko, kafe, restoranlar ile döviz büfeleri ve kuyumcularda sık sık hasılat tespitleri yapılacağına işaret eden Çakan, turizm yerlerinde program yapan ses ve sahne sanatçılarının ifadesinin de alınacağını bildirdi.

İzmir'in Çeşme ilçesine gelen her sanatçı ile görüşeceklerini belirten Çakan, ''Sanatçılara sözleşmesini soracağız, organizatörlerden de etkinlikten sağlanan hasılat ile ilgili bilgi alacağız'' dedi.

Turizm bölgelerinde otoparkların da yüksek bedellerle çalıştığını anlatan Çakan, korsan otoparkları tespit çalışması yapacaklarını da vurguladı. Gelir İdaresi Grup Müdürlüğünde 134 kişilik ekip kurduklarını, denetimlerin zaman zaman 24 saat süreceğini kaydeden Çakan, ''Personelimiz yabancı dil de biliyor, müşteri kılığında dolaşıyor olabilirler, satın alınan hizmetin karşılığında belge, fatura, fiş verilip verilmediğini de kontrol edecekler'' diye konuştu.

Yılmaz Çakan, evlerini kayıt dışı olarak pansiyon şeklinde kullananların tespit edileceğini de açıklarken, kayıt dışı çalıştığı belirlenenlerden, verginin yanı sıra cezasını ve faizini de tahsil edeceklerini söyledi.

Vatandaşlardan gelen her ihbarı değerlendirdiklerini bildiren Çakan, internet yoluyla turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelere müşteri gibi soru sorarak kayıt dışı çalışıp çalışmadıklarını da tespit ettiklerini belirtti.

GEÇEN YIL 2,5 MİLYON YTL CEZA KESİLDİ

Çakan, turizm sektörüne yönelik faaliyet gösteren işletmeleri her yıl denetlediklerini, bu yıl denetimlerin daha yoğun sürdürüleceğini söyledi.Geçen yaz sezonunda görevlilerin işletmelere 72 bin ziyaret yaptığını anlatan Çakan, şöyle dedi:

''2006 yılının yazında 2 aylık süre içinde hasılatı takip etmek amacıyla binlerce iş yerine ziyaret yapıldı. Bu ziyaretler sonunda 2,5 milyon YTL ceza kesildi, 2 milyon YTL hasılat kayıt altına alındı.''

Çakan, denetimler kapsamında alkol ve hız denetim çalışması yapan polislerle koordineli olarak yol denetim çalışmalarının yapılacağını ve kaçak içki sevkıyatı konusunda da denetimlerini sürdüreceklerini kaydetti.