kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Maaş promosyonunda tercih sistemi

Yeni Haber
Kamuda, maaş promosyonlarının çalışanlar ile idare arasında nasıl paylaştırılacağını oluşturulacak özel komisyonlar belirleyecek.

Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı bürokratlarınca hazırlanan ve Başbakanlık Genelgesi olarak yayımlanması düşünülen Promosyon Genelgesine yönelik çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı.

Kamudaki banka seçimleri ile promosyon paylaşımını belli standartlara bağlayacak taslak ile her kamu kuruluşunda maaş işlemleri birer komisyon kurulacak. Komisyonlar, idare yetkililerinin yanı sıra memur sendikaları, memur sendikası olmayan birimlerde de memurların kendi aralarından seçecekleri temsilcilerden oluşacak.

Yeni düzenlemenin ardından idarelerin, ''Maaşta şu banka ile şu şartlarda sözleşme yaptım'' deme uygulaması son bulacak. Maaşların yatacağı bankaların seçimi ve sözleşme koşulları, komisyonlar tarafından saptanacak.

Yeni sistemde, komisyonlar, gerçekleştirecekleri görüşmelerin ardından maaşların yatacağı bankalarla sözleşme imzalayacak. Bu sözleşmelerde, maaş karşılığında bankadan alınacak promosyonlara da yer verilecek.

İDARE PAYININ DA YOLU AÇILIYOR

Maaş promosyonlarının dağıtım esasları da yine komisyonlar tarafından tespit edilecek.

Ancak Genelge Taslağı ile İdarelere de promosyondan pay verilmesinin yolu açılacak. Taslağa konulan bir madde çerçevesinde komisyonların uygun görmesi halinde promosyonlardan idareye de pay aktarılabilecek.

Söz konusu pay, memur ve sözleşmelilerin çalışma mekanları ile eğitim kurumlarının fiziki ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacak. Yeni sistemde komisyonlar isterlerse, promosyonun tümünün çalışanlara dağıtılmasına karar verebilecek. Komisyonların uygun bulması şartıyla, maaş promosyonunun üçte ikisi çalışanlara ödenirken, geri kalan üçte birlik bölümle de kurum ihtiyaçları karşılanabilecek.

Çalışmalara katılan bir yetkili, genelge taslağında, memurun parasının memura dağıtılmasının temel ilke olduğunu, ancak bu yapılırken çalışma mekanlarının iyileştirilmesine yönelik bir payın da idarelere bırakılması görüşüyle hareket ettiklerini bildirdi.

İdare payının özellikle eğitim kurumları için önemli olduğunu dile getiren yetkili, ''Bu pay ayrılabilirse, bazı işler çok daha hızlı görülebilir. Bugün, örneğin bir okulun, ya da kamu binasının camı kırılsa, onun takılması için bir sürü prosedür gerekiyor. Yazılar yazılıyor, ödenek isteniyor, onay işlemlerinin ardından ödenek gönderiliyor. Promosyondan idareye katkı payı ayrılsa, o zaman bunlara hiç gerek olmadan, cam hemen takılabilir'' dedi.

Bu arada memur sendikalarının promosyonların tümünün çalışanlara ödenmesini istediğini belirten bir başka yetkili de, ''Genelge taslağı ile bunu belirleme yetkisi memurların da içinde bulunduğu komisyonlara veriliyor. Ancak bize (tercih olmasın ve idarelere hiç pay verilmesin) denirse, o zaman ilgili maddeyi ona göre düzenleriz'' açıklamasında bulundu.

AA