kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'nin yollarını süpüren mühendis

ŞAH TANYERİ
Almanya'da denizaltı tersanesinde 5 yıl çalışıp Çorum'a dönen ODTÜ mezunu makine mühendisi Atila Erdemli, yol süpürme makineleri imal ederek sektörün bir numarası oldu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Türkiye'nin yollarını süpüren mühendis
Karşımda oturan Atila Erdemli, "İstanbul'un yüzde 90'ınında bizim makineler çalışıyor" diyor. Siz de merak ettiniz 'ne makinesi?' diye. Bu makine biraz farklı, farklı olduğu için de bu alanda bir numara. Yol süpürme makinesinden bahsediyoruz. Makineden önce girişimcimizi tanıyalım. ODTÜ mezunu makine mühendisi Atila Erdemli, yurtdışı hayaliyle yaşayan birçok genç gibi okul sonrası 1972 yılında Almanya'nın yolunu tutar. Kiel'de denizaltı imal eden bir tersanede iş bulur. Çeşitli projelerde görev alır. Türkiye'nin NATO'ya üyeliği nedeniyle tersanede çalışmasında sakınca görülmemiştir. 5 yıl çalışır. Kendi isteğiyle Türkiye'ye geri dönüş yapar. "Baştan sona bana ait bir şey yapmak istedim" diyor Erdemli. Ancak döndüğü 1977 yılının sonlarında Türkiye yokluklar, kuyruklar ülkesidir. Erdemli o günleri şöyle anlatıyor: "Yokluğun içine gelmişim. Hiçbir şey yok, kuyruk var. Demir yok, karaborsa var."

İLK SİPARİŞ ÇİÇEK'TEN
Taklit değil yepyeni bir şeyler yapmak isteyen Erdemli'nin önünü açan dönemin Yozgat Belediye Başkanı, bugünün Adalet Bakanı Cemil Çiçek olmuş. Çiçek, genç mühendise çöp süpürge makinesi sipariş eder. İlk makine traktöre uygulanır. "30 sene önce bu yenilikti" diyen Erdemli, daha sonra Merzifon Belediyesi'nin kamyona monte süpürge istediğini anlatıyor.

AT OYNATIYORLARDI

Sonra Cengiz Topel Havaalanı, Gölcük Donanma Üssü derken işler gelişir. Erdemli o günleri şöyle anlatıyor: "Bu makineler biz üretene kadar hep ithal ediliyordu. Bir belediye başkanı yurtdışından 4 tane aldı. Tanesi 160 bin pound diye haber çıktı. Bir de yedek parçasını düşünün. Esas vurgun orada. Biz 4'de 5'te bir fiyatına mal ediyorduk. Bizle birlikte ithalat yüzde 90 bitti. Eskiden at oynatıyorlardı. Şimdi fiyat kırıyorlar. Bazı belediyeler yol süpürge makinesi mezarlığıydı. Parçasızlıktan yatıyorlardı. Büyükşehir belediyeleri ithali tercih ederken, belediyelerin temizlik işlerini üstlenen özel sektör bizden alıyor. İstanbul'un her tarafında özel sektör bizden kullanıyor. Bürokrasi bizim gelişmemizi önlemeye çalıştı. İthalatçılarla içli dışlıydılar. Direndik. Türkiye çapında bine yakın süpürgemiz çalışıyor."