kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Zirvesi için İstanbul'a gelen Rusya Devlet Başkanı Putin ve Başbakan Erdoğan ile görüşmesine enerji konusu damgasını vurdu.

ZİRVEDEN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye-Rusya ilişkileri ile ortak göndemdeki bölgesel konuları ele aldıkları 45 dakikalık bir görüşme yaptı.

Türkiye, Rusya'nın enerji konusunda Türkiye'yi by-pass eden adımlarından duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdi.
ıÜüPutin Kazakistan ve Türkmenistan'la gaz ve petrol anlaşması yaptıktan sonra bu haftasonu da "Güney Akım" anlaşmasına imza atarak Türkiye'yi bir kez daha by-pass etti.
Bu anlaşmayla birlikte Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesi gibi Orta Avrupa'ya gaz taşıyacak Nabucco projesi'nin geleceği de tehlikeye girdi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Zirvesi'ne Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yanı sıra aralarında Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de bulunduğu çok sayıda devlet ve hükümet başkanı katıldı.

GÜL KARADENİZ'İN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Öte yandan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, siyasi ihtilafların Karadeniz bölgesindeki ekonomik işbirliği ve kalkınmanın önünde önemli engel oluşturduğunu, bu gibi sorunların işbirliğinı etkilememesi için birlikte çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Gül, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) Olağanüstü Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Karadeniz bölgesinin önemine dikkat çekti.

TÜRKİYE DÖNEM BAŞKANLIĞI OLARAK 6 ÖNEMLİ ALAN BELİRLEDİ

Gül, Türkiye'nin dönem başkanlığını aldığı 1 Mayıs 2007 tarihinden bu yana ulaştırmak, enerji, ticaret, örgütlü suçla mücadele, çevre ve ileşim sorunlarını tüm KEİ üyelerinin ilgisini çekecek ve somut sonuçlar alınacak alanlar olarak belirlendiğini söyledi.

ÖRGÜTLÜ SUÇLARLA MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ ŞART

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, konuşmasında örgütlü suçlarla mücadele konusuna da değindi. Bu suçların küreselleşen dünya şartlarında sınır tanımadığını dile getiren Gül, "Bu suçlarla mücadelede işbirliği olmadan başarılı olma şansı çok azdır. KEİ'nin bu alandaki hukuki alt yapı çalışması önemli ölçüde tamamlanmıştır. Dönem Başkanlığı olarak, faaliyet takvimine suçla mücadele alanında iki eğitim programı dahil edildi. BM veBudapeşte süreciyle işbirliği halinde insan ticareti konulu bir seminer düzenlenmesi planlanıyor" diye konuştu.

SİYASİ ENGELLER İŞBİRLİĞİNİ ENGELLEMEMELİ


Abdullah Gül, konuşmasında, siyasi ihtilafların bölgede ekonomik işbirliği ve kalkınmanın önünde önemli engel oluşturduğunu, bu gibi sorunların işbirliğinı etkilememesi için birlikte çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi. Gül, şöyle konuştu:

"İmkan bulunması halinde siyasi sorunlara, bölgemizin kendi içinden de çözüm üretilmesi için ortak çaba harcamalıyız. Siyasi sorunlarımıza bölge içinde, çözüm bulma imkanlarını araştırmak amacıyla KEİ Dışişleri Bakanları toplantıları yanında, gayri resmi görüş alışverişinde bulunulmasının bu anlamda iyi bir başlangıç oluşturacağını düşünüyoruz. Karşı karşıya bulunduğumuz sorunlar hiç birimiz tek başımıza mücadele edemeyeceği, hiç birimizin de muaf olamayacağı yapıdadır. Bögelesel politikalar bağlamında uzun vadeli perseptiklerle, yeni bakış açılarını gerekli kılmaktadır. Sorunlara dar bir güvenlik çerçevesinden bakmak yerine. İşbirliği ve istikrara katkıda bulunmalıyız. Karedeniz'de karşılayabileceğimiz güvenlik sorunlarıyla mücadele etmek için gerekli tüm mekanizmalar mevcutur. Esas olan bu mekanizmalardan etkin biçimde yararlanılmasıdır. Karadeniz havzası ülkeleri olarak ne kadar birlik ve beraberlik içinde hareket edebilirsek 21. yüzyılın getireceği sorunlarla mücadelede ve karşımıza çıkaracağı fırsatlardan yararlanmakta başarılı olacağımıza inanıyorum."

Karadeniz bölgesine uluslararası camianın ilgisi giderek arttığını dile getiren Bakan Gül, KEİ'nin bu fırsattan yararlanması için daha etkin hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Gül, Karedeniz çevre otoyolu ve deniz otoyoluna ilişkin anlayış mutabakatının imzalandığını, anlayış mutabakatlarının bu işbirliğinin somut göstergesi olduğunu ifade ederek, dönem başkanlığı olarak anlayış mutabakalarının uygulamaya konulması için bütün çabayı göstereceklerini kaydetti.

ENERJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ POTANSİYELİ YÜKSEK

Dünyada enerji sektörünün giderek artan önemi ve bölgenin zengin enerji kaynaklarının KEİ çerçevesinde önemli bir işbirliği potansiyeli olduğunu gösterdiğini vurgulayan Gül, yarın yapılacak olan Doğu-Batı Buluşması Enerji Konferansı'nde enerji alanında yapılacak işbirliği faaliyetlerinin değerlendirileceğini bildirdi. Gül, KEi bünyesinde Türkiye'nin önerisiyle Karadeniz'deki hidrokarbon kaynaklarının keşfi ve işletilmesine yönelik çalışma grubu oluşturulduğunu, çalışma grubunun ilk toplantısını eylül ayında yapılacağını söyledi. Gül, "Bölgemizde enerji ksektöründe işbirliği potansiyeli hidrokarbon kaynaklarıyla sınırlı değildir. Elektrik enerjisi alanında da önemli işbirliği potansiyeli bulunuyor" dedi.

TİCARETİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI

Karadeniz ülkeleri arasındaki ticaretin önemini de vurgulayan Bakan Gül, ticaretin önündeki engellerin kaldırılması tüm üye ülkeler için önemli yararlar sağlayacağını ifade etti. KEİ'nin bankası olan tek uluslararası kuruluşlardan olduğunu belirten Gül, bankanın daha etkin kullanılması gerektiğini dile getirdi.

Gül, iklim değişikliğinin sınır tanımayan küresel sonuçlar doğurduğunu, Karadeniz halkları olarak çevreye ilişkin ortak çalışma yapılması gerektiğini dile getirerek, teknolojinin nimetlerinen tüm toplum kesimlerinin gereğince yararlanması sağlanmasına yönelik de çalışmalar yürütülmesinin önemini vurguladı.

Gül, ekonomik yapı, gelişmişlik düzeyi ve kültür olarak farklılıkları olsada Karedeniz bölgesi ülkelerinin ortak bir "Karediniz kimliği" bulunduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin dönem başkanlığı döneminde sosyal, kültürel, eğitim ve spor faaliyetlerine ağırlık vereceğini ve bu çerçevede faaliyetler öngördüğünü kaydetti.

AJANSLAR