kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
‘BAYKAL ZAMANINDA DONARDIK’ Başbakan Erdoğan, AK Parti’nin seçim bildirgesinde enerji bölümünü anlatırken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Enerji Bakanlığı döneminde, bakanlar dahil herkesin tir tir titrediğini söyleyerek ceketine sarındı.

Seçim bildirgesinde yeni anayasa vaadi

BÜLENT AYDEMİR ANKARA
Seçim bildirgesinde türban, YÖK reformu ve dokunulmazlık gibi konulara yer vermeyen Başbakan diğer liderleri "uçuk" vaatlerde bulunmakla eleştirdi: Biz anahtar, araba veren liderleri çok gördük..
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı seçim bildirgesinde yeni anayasa vaadi yer aldı; ancak 2002 bildirgesinde en önemli vaatleri arasında yer alan üniversitelerde türbanın serbest bırakılması, YÖK reformu, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasına bu kez değinilmedi. Erdoğan, Cumhuriyet'in 90. yılı olan 2013 ve 100. yıldönümünün kutlanacağı 2023 hedeflerini ortaya koyarak 16 yıl iktidara talip olduklarının mesajını verdi. Diğer partilerin seçim vaatlerini, "uçuk-sulu" olarak nitelendiren Erdoğan, "Bunlar 1 verirse biz 5 veriyoruz diyen liderleri çok gördük. Anahtarları, arabaları verenleri çok gördük. Kabine, Başbakanlık'ta paltoyla otururdu. Elimizde bidonla benzin kuyruklarında beklediğimiz günleri çok gördük" dedi. Abdullah Gül başkanlığında 20 kişilik bir ekip tarafından hazırlanan ve Başbakan'ın açıkladığı 233 sayfalık bildirgedeki vaatler ana hatlarıyla şöyle:

* YENİ ANAYASA: Cumhuriyetin 100. yılına yaklaşırken, sivil bir uzlaşma anayasası hazırlanacak. Yeni Anayasa, devlet-toplum-birey arasındaki ilişkileri hak, özgürlük ve sorumluluk temelinde düzenleyen bir toplumsal sözleşme niteliğinde olacak.

* KÖŞK'ÜN YETKİLERİNE SINIRLAMA: Anayasa, Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin azaltıldığı bir parlamenter demokrasi temelinde; en geniş toplumsal uzlaşmayla hazırlanacak.

* İŞKENCEYE SIFIR TOLERANS: İşkence, kayıp, gözaltında ölüm, faili meçhul cinayet gibi insan hakları ihlallerinin üzerine şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da büyük kararlılıkla gidilecek.

* YARGI REFORMU: Adalet ve yargı reformu ile ilgili çalışmalar kararlılıkla sürdürülecek.

* MİLLİ GÜVENLİK VE SAVUNMA: Ulusal güvenliğe, ülkenin bölünmez bütünlüğüne ve üniter devlet yapısına kastedecek her türlü oluşuma karşı taviz yok. İstismar edilen zaaf alanlarına karşı toplumun bütün savunma mekanizmaları güçlendirilecek.

* IRAK POLİTİKASI: Irak'ın kuzeyinin teröristler tarafından sığınma yeri olarak kullanılması, ilişkilerimizin gelişmesinin önünde büyük bir engeldir. Irak'ta istikrarsızlıktan beslenen terör tehdidine karşı da her türlü tedbiri etkin şekilde alacağız. Hiçbir komşu ülke toprağının ülkemize yönelik terörist eylemler için bir üs olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz.

* EĞİTİM: 2013 hedefi olarak ilköğretimde yüzde 100, mesleki ve teknik eğitim dahil olmak üzere ortaöğretimde yüzde 90 okullaşma sağlanacak. 2023 yılında zorunlu eğitim kademeli olarak 12 yıla çıkarılacak.

* YÖK REFORMU YOK: YÖK Reformu ile ilgili herhangi bir hedefin yer almadığı beyannamede, "Üniversitelerin karşılaştığı sorunların ilgili paydaşların katılımı ile çözümüne öncelik verilecek" denildi.

* SAĞLIK: Sağlıkta Dönüşüm Programı devam edecek. Aile hekimliği bütün ülkeye yaygınlaştırılacak. Herkesin sağlık kayıtları düzenli olarak takip edilecek.

* TÜRBAN YOK: Beyannamede türbanla sorunuyla ilgili bir düzenlemeye yer verilmezken, "Din" başlıklı bölümde, "Her din görevlisi en az dört yıllık fakülte mezunu olacak. Diyanet işleri Başkanlığı yürütmekte olduğu din hizmetlerini toplumun ihtiyaçlarına etkin cevap verebilecek şekilde sürdürecek" denildi.

* İSTİHDAM: Sadece mali yükler değil, istihdam üzerindeki idari ve yasal yükler de azaltılacak, bürokratik formaliteler ortadan kaldırılacak. SSK işveren prim oranı 2008 yılından 5 puan ile başlamak üzere kademeli olarak indirilecek. İşverenlerin zorunlu özürlü istihdamında SSK işveren prim tutarı Hazine tarafında karşılanacak. Gençlerin kendi işlerini kurmaları özendirilecek.
Haberin fotoğrafları