kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Oy kullanma işlemi başladı

Yeni Haber
22 Temmuz'da yapılacak genel seçimler için sınır kapılarında oy kullanma işlemi başladı.

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA SIKINTILI BAŞLADI

Milletvekili genel seçimleriyle ilgili oy kullanma işlemi Atatürk Havalimanı'nda sıkıntılı başladı. Sandık seçim kurulu üyelerinin bazıları gelmediği için hazırlıklar da zamanında yapılamadı. Oy kullanma saati konusunda da karışıklık yaşanınca, bazı vatandaşlar uçağa yetişmek için oy kullanamadı.

Atatürk Havalimanı'nda oy kullanma işlemi Dış Hatlar Terminali'nin değişik noktalarına konulan 15 sandıkta başladı. Bakırköy İlçe Seçim Kurulu aracılığıyla oluşturulan sandık kurulları, Dış Hatlar Geliş'te 8, Gidiş'te de 7 sandık başında oy verme işlemini 22 Temmuz'a kadar takip edecek.
Atatürk Havalimanı'nda oy kullanma işi bazı sandıklarda 07.00 bazılarında da 08.00 itibariyle başladı. Oy kullanmak için sandık başına gelen vatandaşlar, görevlilerin daha hazırlıklarını yapmadığını görünce tepki gösterdi. Özellikle gidiş katında vatandaşlar uçaklarını kaçırmamak için oy kullanamadan gitti. Vatandaşlar, Yüksek Seçim Kurulu'nun, sınır kapılarında nasıl oy kullanılacağına dair yeterli açıklama yapılmadığını ileri sürdü.

Atatürk Havalimanı'nda ilk oyu, 50 yıl sonra ilk defa oy kullanan ve ABD'de yaşayan Halil Parlak isimli vatandaş yaptı. Uzun yıllar Türkiye'ye gelme fırsatı bulamadığı için vatandaşlık görevini de yerine getiremediğinden söz eden Parlak, yaşanan olumsuzluklara rağmen seçimin ülkeye hayırlı olmasını temenni etti. İsviçre'de yaşayan Rıza Çelik, Almanya'da çalışan Eyüp Özkan da, oylarını güzel bir Türkiye hayaliyle kullandıklarını ifade etti. ABD'de yaşayan Deniz Ayten ise, hayatında ilk kez oy kullandığını, oyunu ülkenin daha iyiye gitmesi ve sömürülmemesi için kullandığını dile getirdi.

''Oy verme 24 saat devam edecek..''

Yüksek Seçim Kurulu kararına göre, Atatürk, Sabiha Gökçen, Esenboğa, Adnan Menderes, Antalya, Şakirpaşa ve Erkilet Havalimanları ile Kapıkule, İpsala, Cilvegözü, Sarp, Habur karayolları ve Taşucu Deniz Limanı Gümrük kapılarında oy kullanılmaya başladı.

Yurt dışında ikamet eden ve 6 ay süreyle kalmış olanlar ile Türkiye'de seçmen kaydı bulunmayan vatandaşların oy kullanabilecek. Sandıklarda 24 saat oy verilebilecek Gümrük kapılarında oy verme işlemleri, 22 Temmuz 2007 Pazar günü seçimin bitiş saatine kadar devam edecek. Yurt dışında yaşayan Türk seçmenler siyasi partilerin yer aldığı birleşik oy pusulaları ile " Evet" veya " tercih" mührü kullanılacak.


ESENBOĞA

Milletvekili genel seçimleri için Esenboğa Havalimanı'nda oy verme işlemi başladı. Oy kullanan vatandaşların çoğunluğunun oyunu AK Parti'ye vereceğini söylemeleri dikkat çekti.

Esenboğa Havalimanı dış hatlar terminalinde ''giden ve gelen yolcu'' katında 9 sandıkta oy kullanma işlemi yapılıyor. Yurtdışına çıkan vatandaşların oy kullanması için 24 saat aralıksız hizmet verilecek. Yurtdışına çıkan vatandaşlar pasopartları ile oy kullanabiliyor. Gümrük kapılarında, Türkiye'de seçmen kütüğüne yazılı olmayan ve yurt dışında 6 aydan fazla ikamet eden, 22 Temmuz 2007 tarihinde 18 yaşını doldurmuş olan kişiler oy kullanabilecekler.

Sandık görevlileri, oy kullanmanın başlanmasının ilk gününde vatandaşların ilgisinin çok iyi olduğu belirtti. Görevliler, diğer seçimlerde yurtdışına çıkan kişilerin oy kullanma konusunda daha hassas davrandıklarına işaret etti.

Gümrük kapılarında kullanılan oylar, partilerin ülke genelindeki aldıkları oylara eklenecek.

Almanya'da yaşayan ve ilk defa oy kullanan İlkay Altınkaynak isimli bayan oyunu AK Parti'ye verdiğini söyledi. Finlandiya'da yaşayan Bayram Koç isimli vatandaş ise oy kullanmaktan dolayı memnuniyeti dile getirdi.

Ankara Vali Yardımcısı ve Esenboğa Havalimanı Mülki İdare Amiri Ali Bakoğlu, oy verme işleminin yapıldığı alanı gezerek, görevlilerle
görüştü.Seçim öncesi, seçim günleri ve seçim sonrası olmak üzere 3 aşamalı bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Bakoğlu, ''Oy verme işleminin sağlıklı bir biçimde yapılabilmesi için gereken tüm önlemleri aldık'' dedi.

22 TEMMUZ SEÇİM BİTİŞ SAATİNE KADAR OY KULLANILABİLECEK

Yurt dışındaki Türk vatandaşları, Atatürk, Sabiha Gökçen, Esenboğa, Adnan Menderes, Antalya, Şakirpaşa ve Erkilet havalimanları ile
Kapıkule, İpsala, Cilvegözü, Sarp, Habur karayolları, İzmir Çeşme Deniz limanı ve Taşucu Deniz Limanı gümrük kapılarında oy kullanılabilecek.

Gümrük kapılarında, Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip ve yalnızca bu pasaport ile oy kullanacak yurt dışındaki vatandaşların oy verme
işlemleri, 22 Temmuz 2007 Pazar günü seçimin bitiş saatine kadar devam edecek.

Gümrük kapılarında tatil günleri dahil 24 saat süre ile oy kullanılabilecek.
Gümrük kapılarında, Türkiye'de seçmen kütüğüne yazılı olmayan, yurt dışında 6 aydan fazla ikamet eden, oy verme günü olan 22 Temmuz 2007 tarihinde 18 yaşını doldurmuş olan, oy vereceği günde yurda giriş veya
çıkış yapan, çifte vatandaş olup da Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu ibraz eden Türk vatandaşları oy kullanabilecek.

AJANSLAR