kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Manipülasyonculara hapis cezası

Yeni Haber
''Borsada manipülasyon yaparak haksız kazanç sağladıkları'' iddiasıyla yargılanan Galatasaraylı milli futbolcu Hakan Şükür'ün kardeşi Gökhan Şükür'ün de aralarında bulunduğu 5 sanık, 2'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Hüseyin Uğur Aksoy katıldı. Diğer tutuksuz sanıklar Gökhan Şükür, Mehmet Nurettin Çevik, Enver Çevik ve Murat Karaman ise duruşmaya gelmedi.

Cumhuriyet savcısının esas hakkındaki görüşüne karşılık diyeceği sorulan Karaman'ın avukatı Meral Çil, müvekkilinin işlemler yapıldıktan 11 gün sonra işlem yaptığını savunarak, Karaman'ın Çukurova tahtasında, tahtanın kapanması nedeniyle 400 bin YTL'sinin battığını söyledi.

Manipülatif işlemler yapan profesyonel borsacının bu kadar parayı batırmayacağını ve bu durumun müvekkili Karaman'ın hiçbir manipülatif işlemi bulunmadığını gösterdiğini iddia eden Çil, müvekkilinin beraatına karar verilmesini istedi. Sanık Hüseyin Uğur Aksoy da ''Biz adalete güveniyoruz'' diyerek beraatını talep etti.

Davayı karara bağlayan hakim, bilirkişi heyetinin 19 Mart 2007 tarihinde mahkemeye sunduğu raporun değerlendirilmesi sonucu, sanıklar Gökhan Şükür, Hüseyin Uğur Aksoy, Mehmet Nurettin Çevik, Enver Çevik ve Murat Karaman'ı 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 47/a-2 maddesi gereğince 2'şer yıl hapis cezasına çarptırdı.Hakim ayrıca tüm sanıklara 36 bin 349 YTL adli para cezası verilmesine hükmetti.

OLAYIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, İMKB Teftiş ve Gözetleme Kurulu Başkanlığı uzmanlarının 2002 yılındaki bir tekstil firmasının hisselerinde yapay fiyat oluşumu belirleyerek, bu durumu Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) bir raporla bildirdiği belirtiliyordu.

SPK'nın suç duyurusu üzerine yapılan soruşturma sonucunda Gökhan Şükür, Mehmet Nurettin Çevik, Hüseyin Uğur Aksoy, Enver Çevik ve Murat Karaman'ın, ''borsada manipülasyon yaparak haksız kazanç sağladığının tespit edildiği'' ileri sürülen iddianamede, 5 sanığın, eylemlerine uyan 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 47/a-2 maddesi gereğince 2 ile 5'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu.