kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Fikret Öztürk, terminalin nisan ayında faaliyete başladığını söyledi.

OPET yeni terminali ile yurtdışına 'akacak'

OPET'in Başkanı Öztürk, 453 bin tonluk kapasiteye sahip olan yeni terminalin kapasitesini 2010 yılına kadar 3 milyon tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
OPET yeni terminali ile yurtdışına 'akacak'
OPET Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, OPET'in Marmara Ereğlisi'ndeki yeni terminaliyle ABD'den Uzakdoğu'ya kadar pek çok ülkeye ticaret yapacaklarını söyledi. Nisan ayında faaliyete başlayan terminalin, Türkiye'de dış pazara ticaret yapacak tek akaryakıt terminali olduğunu dile getiren Öztürk, Fortune 100 listesinde 88'inci sırada yer alan, 28 milyar dolar cirolu Amerikalı Hess Holding'in şirketi HETCo ile pazarlama alanında yüzde 50 ortaklık yaptıklarını belirtti.

81 MİLYON $ YATIRIM

OPET'in yeni akaryakıt terminalinin tanıtımı için Marmara Ereğlisi'ndeki tesislerde düzenlenen basın toplantısında konuşan Öztürk, terminalin yatırım değerinin 81 milyon dolar olduğunu ifade ederek, "Türkiye'deki dağıtım şirketleri, ithal ettiği ya da TÜPRAŞ'tan aldığı akaryakıtı, sadece iç pazarda satar. Ama biz 453 bin tonluk kapasiteye sahip depolarımızdaki akaryakıtın 300 bin tonunu yurtdışına satacağız" diye konuştu. Terminalin bin 300 dönümlük arazi içinde olduğuna değinen Öztürk, bu alanın rafineri kurmaya bile yetecek büyüklükte olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Şu anda rafineri kurmak gibi bir planımız yok. Ama gelecek yıllarda bunu TÜPRAŞ'la konuşabiliriz." Öztürk, yatırım maliyetini dört sene içinde geri döndüreceğini ifade ettiği terminalin, 2010 yılında kapasitesinin 3 milyon tona çıkarılacağını bildirdi. Terminali satın almak ya da kiralamak isteyen pek çok şirketin olduğunu anlatan Öztürk, böyle bir hedeflerinin olmadığını söyledi.

Rakamlarla Marmara Terminali

Kapasite: 453 bin ton
2010 hedef kapasitesi: 3 milyon ton
Günlük dolum kapasitesi: 10 bin ton
İskele kapasitesi: 160 bin tona kadar 4 gemi
İç pazar satışı: 150 bin ton
Dış pazar satışı: 300 bin ton
Kurulu alan: 178 bin metrekare
Toplam alan: Bin 300 dönüm