kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

YouTube: İş yaptığımız ülkede hukuk kurallarına saygılıyız

Timur SIRT - PARİS
Atatürk ile ilgili videolar yüzünden Türkiye'de erişimi engellenen Youtube'un kurucuları, yayınlarının durdurulmasıyla ilgili soruyu "Servis verdiğimiz ülkenin hukuk kurallarına saygılıyız" şeklinde yanıtladı..
Geçtiğimiz yıl ekim ayında Google tarafından 1,65 milyar dolara satın alınan YouTube, Amerika dışında ilk basın toplantısını Paris'te yaptı. YouTube'un genç kurucuları Steve Chan ve Chad Hurley, Türk gazetecilere yaptıkları açıklamada Türkiye'deki yayınlarının durdurulmasıyla ilgili kararı yorumlarken iş yaptıkları ülkelerin hukuk kurallarına saygılı olduklarını ifade etti. YouTube'un kurucularından ve teknoloji bölümü başkanı Steve Chan, dünyanın farklı ülkelerinde milyonlarca kullanıcıya hizmet verdiklerini, bu ülkelerin hukuk kurallarına sonuna kadar saygılı olduklarını vurguladı. Chan, YouTube'da Türkçe hizmet vermeyi planladıklarını ancak henüz belli bir takvimin olmadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

HER EKRANA GİRECEĞİZ

"Yaklaşık 2 yıl önce kurulan şirket, 9 ay önce Google tarafından satın alındı. Bu çalışmalar devam ederken yerelleşme çalışmalarını da aksatmadan sürdürüyoruz. Bu yüzden kesin tarih vermek zor." Türkiye'yi hiç ziyaret etmediklerini belirten Chan, "Türkiye'yi ve İstanbul'u video ve fotoğraflardan tanıyorum. Tarihi, camileri ve mimari tarzı ile oldukça güzel bir şehir olduğunu biliyorum. En kısa zamanda ülkenizde olmayı arzuluyoruz" diye konuştu. Chan, "Kullanıcılar ne isterse, ne zaman isterse izliyor. Güçlü bir eğlence ve dağıtım platformu olmayı hedefliyoruz. Klip kültürü doğdu ve bu kültür herkesi etkiliyor. Hem izleme hem yaratma anlamında herkes işin içinde. Sadece cep telefonu sahibi olmak bile yeterli. Yeni toplulukların doğmasına neden oldu. Sıradan insanların şöhrete dönüşmesini gördük. Tony Blair'in Sarkozy'e yolladığı İngilizce/Fransızca video da ilginçti" dedi. Reklamverenler için yeni fırsatlar doğduğunu, içerik sağlayıcılar, izleyiciler ve reklamcılardan oluşan üçlünün büyümelerini hızlandıracağını belirten YouTube'un CEO'su ve kurucularından Chad Hurley, "İnsanları eğlendirme, bilgilendirme ve güçlendirme için buradayız. Günlük izlenen video sayfsı 100 milyonlara ulaşmış durumda. YouTube Brezilya, Fransa, İrlanda, İtalya, Japonya, Hollanda, Polonya ve İngiltere'nin içinde bulunduğu 9 ülkenin ana dilinde kullanıcısına ulaşacak. Dünyanın en popüler 'keşfet, izle ve orijinal içeriği paylaş' konseptiyle hizmet veren video topluluğu YouTube artık uluslararası oluyor" şeklinde konuştu. Hurley sözlerine şöyle devam etti: "Google'ın satın almasıyla birlikte yerelleştirme önem kazanmaya başladı. ABD merkezli düşünmemiz mümkün değildi artık bundan sonra. Birinci fazda bu ülkelere odaklanıyoruz. Yerelleştirmede de videolar bu ülkelere göre sıralanacak. Sadece bir dil tercümesinden söz etmiyoruz. Her ekrana YouTube'u getirmek temel hedefimiz."