kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
UMUR TALU
Dipsiz Kuyu

Büyük lokma... Büyük konuşma

Ama büyük kazanabilirsin. "Mutlaka iyi" kazanırsın.
OYAK'ın Oyakbank'ı 2.7 milyar dolara Hollandalı ING'ye satışını iyi okuyun; olur mu?
Bu sütunda "ulusal askeri sermaye grubu" üstüne, üyelerinin çoğunluğunun "eşitsizlik, adaletsizlik" şikayetlerine dair çok yazı çıktı.
Bilen biliyor, anlayan anlıyordu ama, sağ olsunlar, kibarca sitem, terbiyesizce küfür esirgemeyen de çıktı.
Tekzip, dava, yıldırma girişimleri oldu.
Şimdi n'oldu!
Büyük lokma ye, büyük konuşma. Ama büyük kazanabilirsin.
2001 krizinde Sümerbank'ı kapatan OYAK, şimdi herhalde büyük kazanç elde etmiştir.
Hiç takılmayın: Hem 'ulusal" Sümerbank yok oldu, hem de 'ulusal" Oyakbank!
"CEO" Coşkun Ulusoy şöyle diyordu zaten:
"OYAK, ulusal kimliğine sıkıca sadık kalarak uluslararası nitelikleri güçlü bir sermaye grubu olmuştur". Yurtdışında bankası olan, Renault ile, Axa ile büyük ortaklığı bulunan, eh bankasını da Hollandalıya satan aynen öyledir.
Elbette, "büyük sermaye grubu"nun "küresel piyasa" da "iyi para kazanmak" için "sınır ötesi operasyonlar" yapması doğaldır.
Doğal olmayan, büyük laflardır.
Büyük lokma ye, büyük konuşma. Ama büyük kazanabilirsin.
OYAK Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Korgeneral Yıldırım Türker, holding faaliyet raporunda, "OYAK, SERMAYE BİRİKİMİ konusunda çok değerli başarı sağlamıştır... EN BÜYÜK SERMAYE GRUPLARI ARASINA taşınmıştır" diyordu.
"Türkiye'nin en büyük sermaye grupları arasına"... Bunu hiç unutmayın.
Bir yılda karı yüzde 100'ün üstünde artan "en büyük sermaye gruplarından biri" nden söz ediyoruz; özü "üye varlıkları nemasını bir yılda yüzde 25, enflasyonun 2.6 katı yükselten", "geliri, muvazzaf subay ve astsubay maaşlarından her ay kesilen yüzde 10... yedek subaylardan yüzde 5..." olan "TSK mensuplarının yardımlaşma ve emeklilik fonu" diye bilinse de.
Büyük lokma ye, büyük konuşma.
"En büyük sermaye gruplarından biri" ne, sahiplerine, yönetimine de yaslanıp "sınıfı" şaşırarak "solculuk" konuşmayacaksın. Konuşsan da olmuyor!
"Uluslararası nitelikleri güçlü sermaye grubu" na, sahiplerine, yönetimine de yaslanıp "ulusalcılık" konuşmayacaksın. Konuşsan da uymuyor!
"Üyeler arasında adil paylaşım" derken, üyelerinin en az yüzde 70'inin adaletsiz, eşitsiz bulduğu, yönetime asla alınmadıkları için İnsan Hakları Mahkemesi yolunu tuttuğu, "imtiyaz ve zümre egemenliği" diye nitelediği, üyelerinin çoğunluğunun emekli derneği TEMAD'ı dava edebilen holdinge, sahiplerine, yönetimine de yaslanıp "İmtiyazın, zümre egemenliğinin reddi; özgürlük, eşitlik, kardeşlik ideali" olan "cumhuriyetçilik" konuşmayacaksın. Konuşsan da yenmiyor!
"Ulusal sermaye Oyakbank'ı uluslararası sermaye ING'ye satan Türkiye'nin en büyük sermaye gruplarından OYAK yönetim kurulu"nu (2006 Faaliyet Raporu listesi) huzurlarınıza getiriyorum:
Emekli Korgeneral Yıldırım Türker (Başkan), Tümamiral Mustafa Baha Eren, Hava Pilot Tümgeneral Fuat Özakdağ, Tümgeneral Kamil Başoğlu, Emekli Tuğgeneral Yılmaz Hızlı, Jandarma Tümgeneral Mustafa Bıyık (27.5.2006'ya kadar), Emekli Tuğgeneral A. Taner Candemir (27.5.2006'ya kadar) ve üç sivil, Coşkun Ulusoy, Emekli Vali Lütfi Fikret Tuncel, Prof. Necdet Serin.
Denetleme Kurulu: Jandarma Tümgeneral Fikret Demirtaş, Hava Pilot Tuğgeneral M. Yılmaz Erdoğan (27.5.2006'ya kadar); sivil üyeler Haydar Geçmiş, Haluk Altay.
Haklı olarak şöyle bir endişe var:
Orduya, subaylara, askerlere dair çok bilgi Oyakbank'ın elindeydi.
Satanlar mutlaka dikkate almıştır; ama bazı "askeri sırlar", emekli yüzbaşı ile emekli astsubayın bomba zulası kondusunda dahi çıkabiliyor.
Bir merakım da şu:
"Yabancı" grup, Oyakbank'ta meslekleri alfabetik sıralarken, "Astsubay"ı A harfine mi iade edecek yoksa yine S'nin altına mı sürecek?
2.7 milyar dolara banka satan BÜYÜK SERMAYE GRUBU'nda merak ettiğimin küçüklüğüne bakın!
Not: Peki, biliyor musunuz İncirlik'te ne oldu?