kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Avrupa’da yatırımcı tahvile yöneldi

Yeni Haber
Euro Bölgesi İzleme Raporu'na göre, Avrupa'da yatırımcı, güvenli liman olarak gördüğü tahvil piyasasına yöneldi. Euro bölgesin büyümesine ilişkin olumlu görünümle beraber, tahvil getirileri de artmaya başladı.

Euro, Şubat ayından bu yana dolar karşısında değer kazanmaya devam ederken, ABD büyümesinin 2007 yılın ilk çeyreğinde beklentilerin altında kalmasının bunu desteklediği kaydedildi.

Merkez Bankası verilerine göre, Euro Bölgesi'nde uzun vadeli faiz oranları Mart-Nisan 2007 döneminde karışık hareketler izlediği görüldü. Küresel piyasalarda Şubat sonu ve Mart başında yaşanan dalgalanma, yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri tahvil piyasalarına yönelmelerine yol açarken ve bu durum tahvil getirilerini geriletti.

Nisan ayında ise yatırımcıların Euro bölgesi büyümesine ait görünüm konusunda iyimser tavır almaları, tahvil getirilerini arttırdı. Euro bölgesinde 10 yıllık kamu tahvil getirileri Mart-Nisan döneminde ortalama 0.17 puan yükseldi. ABD ve Euro bölgesi 10 yıllık kamu tahvil getirileri arasındaki fark Nisan sonu itibariyle 0.44 puana geriledi.

EURO DEĞER KAZANIYOR

Merkez Bankası verilerine göre Euro, Şubat ayından bu yana dolar karşısında değer kazanıyor.

Özellikle Euro bölgesi ekonomisine ait güçlü verilerin yanında, ABD büyümesinin 2007 yılı ilk çeyreğinde beklentilerin altında kalması ve ABD ile Euro bölgesi arasındaki faiz makasının daralmasının Euro'yu desteklediği kaydedildi. Euro-dolar paritesi 25 Nisan 2007'de tarihteki en yüksek seviyeye ulaştı.

(ANKA)