kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AKP, "Anayasa Paketi" dosyasını kapattı

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
AKP, "Anayasa Paketi" dosyasını kapattı
AKP, "Cumhurbaşkanını halkın seçmesine" yönelik Anayasa değişikliği paketi dosyasını kapattı.

Anayasa değişikliği ile ilgili, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ve CHP'nin ayrı ayrı Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açmaları, AKP içinde "Bizden bu kadar, bundan sonrası Yeni Meclis'in işi" diyerek mahkemenin kararı ne olursa olsun Meclis'i yeniden toplamama kararı aldı. Cumhurbaşkanı Sezer'in, 120 günlük referandum süresini 45 güne indiren yasa değişikliğini Meclis'e iade etmesi de AKP içinde, "Anayasa değişikliği engellenip iki sandık ihtimali kalmayınca referandum yasasına da ihtiyaç yok. Bizden de bu kadar. Bundan sonrası Yeni Meclis'in işi" şeklinde değerlendirilerek, değişiklik dosyasının rafa kaldırılmasına neden oldu.

MECLİS'İN TOPLANMASI ZOR

AKP içinde, Cumhurbaşkanı Sezer'e yönelik eleştiriler de öfkeye dönüştü. Sezer'in, bu konuda siyasi kararlar aldığı eleştirilerinde bulunan AKP'lilerde, Anayasa Mahkemesi'nin de lehte karar vermeyeceği düşüncesi ağırlık kazandı.

22 Temmuz genel seçim çalışmalarına ağırlık veren AKP'de, Anayasa Mahkemesi'nin bundan sonra vereceği karar hangi yönde olursa olsun Meclis'i toplamayacakları belirtiliyor.

Edinilen bilgiye göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, parti kurmaylarına, "Anayasa değişikliği artık gündemimizden çıktı. Cumhurbaşkanı Sezer'den sonra, Anayasa Mahkemesi'nden de bizim lehimize bir karar çıkacağını beklemiyorum. Bundan sonra karar ne olursa olsun Meclis'i toplamayacağız. İşimiz artık seçim meydanlarında. Bizim işimiz bundan sonra cumhurbaşkanlığı sürecinde yaşananları ve cumhurbaşkanını halkın seçmesine yönelik değişiklikleri ve bunun olumsuz yönde sonuçlanmasına katkıda bulunanları halka şikayet etmek" dediği öğrenildi.

23. DÖNEM ZORLU OLACAK


AKP içinde şimdi 23. Dönem Meclis'in yeni cumhurbaşkanı seçimi senaryoları tartışılıyor. Kamuoyu araştırmaları ve edinilen izlenimler AKP içinde, "Yeni Meclis de 11. Cumhurbaşkanını seçemeyecek. Bu kez diğer partiler, 'cumhurbaşkanını halkın seçmesine' yönelik değişikliği yeniden gündeme getirecekler. Çünkü Yeni Meclis yeni cumhurbaşkanını seçemezse, Türkiye ikinci bir seçimi kaldıramaz. Bizim haklılığımız bir kez daha ortaya çıkacak" öngörüleri yapılıyor.

SEZER KALACAK

AKP içinde bir diğer değerlendirme ise Cumhurbaşkanı Sezer'in uzun bir süre daha Köşk'te kalacağı. AKP'lilere göre Sezer'in Köşk'te kalması planlı bir şekilde düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini tıkayan CHP'nin, 11. Cumhurbaşkanını AKP'ye seçtirmemek için önce, "367" yi gündeme getirdiği ardından da Anayasa değişiklik paketinin çıkmasına engel olduğu ve bu sürede Sezer'in Köşk'te kalmasını sağladıkları iddialarını dile getiriyorlar. Yeni Meclisin de Köşk seçimini başaramaması halinde Sezer'in uzun bir süre daha görevi başında kalabileceği kaydediliyor.

(ANKA)