kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sezer'den veto geldi iki sandık imkânsız

Osman AYDOĞAN
Referandum sürecini 45 güne indiren yasa Çankaya'dan veto yedi. AKP'nin, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine yönelik referandumla, seçimleri birlikte yapma isteği artık çok zor..
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, referandum sürecini 120 günden 45 güne indiren yasayı veto etti. Sezer, anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulmasında sürenin kısıtlanmasının halkın yeteri kadar bilgilendirilmesi olanağını ortadan kaldıracağını belirtti. Sezer ayrıca "Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, seçimlerin 4 yılda bir yapılması" yönünde Anayasa'da değişiklik yapan 5678 sayılı Kanun'un şekil yönünden iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne dava açtı.

"YETKİ YSK'YA GEÇER"

Anayasa değişikliği paketini önce veto eden, yeniden kabul edilince de Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı alarak referanduma götüren Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, referandum sürecini kısaltan yasayı yeniden görüşülmek üzere Meclis'e gönderdi. Sezer, bu düzenlemenin hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığını belirtti. Referandum sürecinin kısaltılmasının yanı sıra YSK'ya biraz daha kısaltma yetkisi tanımanın anayasaya aykırı olduğunu vurgulayan Sezer, "Meclis'in, halkoylaması gününü belirleme yetkisinin YSK'ya devredildiğini" belirtti. Cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin anayasa paketini veto gerekçelerini ve düzenlemenin büyük sistem değişikliği getirdiğini anımsatan Sezer, "Rejim krizinin çözüleceği" gerekçesinin haklı olmadığı uyarısını tekrarladı. Sezer, iki sandığın birlikte getirilmesiyle "demokratik katılımın sağlanması ve düşük maliyet" gerekçelerinin de haksız olduğunu savundu. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Bakanlar Kurulu'ndan sonra Sezer'in veto kararını "Türkiye bir hukuk devletidir. Cumhurbaşkanı yetkisini kullanmıştır" sözleriyle değerlendirdi.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Bu kararla, gözler CHP'nin iptal davası açtığı Anayasa Mahkemesi'ne çevrildi. Yüksek Mahkeme, başvuruyu reddederse vatandaşın önüne referandum sandığı mevcut yasaya göre ekim ayında, yani yeni Meclis göreve başladıktan sonra gelebilecek. AKP'nin sıkışan takvimi zorlayarak iki sandık formülünü yaşama geçirmek için Meclis'i olağanüstü toplaması da mümkün. Ancak Meclis'in toplanmasının güç olduğu belirtiliyor. Meclis'in olağanüstü toplanmaması ve Yüksek Mahkeme'den iptal kararı çıkmaması durumunda referandum 15 Ekim'de yapılacak. Ancak, bu arada 11'inci Cumhurbaşkanı'nın yeni Meclis tarafından seçilmesi bekleniyor.