kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bağış: Bu iddiaları konuşanlar vatan haini

Yeni Haber
ABD'de bir toplantıda Anayasa Mahkemesi'nin emekliye ayrılan başkanı Tülay Tuğcu'ya suikast, PKK'nın Beyoğlu'nda 50 kişiyi öldürmesi, ardından da Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesini içeren bir senaryonun konuşulduğu iddia edildi. AKP'li Egemen Bağış bu toplantıyı sert bir dille eleştirdi.

Washington'da basına kapalı bir toplantıda bazı kişilerin çeşitli senaryolar üzerinde fikir yürüterek, "Irak'ın kuzeyindeki PKK elebaşılarının yakalanıp Türkiye'ye teslim edilmesinin seçimde AK Parti'nin işine yarayacağını" söylediğini aktarması üzerine Bağış, "Bu iddiaları dile getirenlerin, o toprakların ekmeğini yemiş olduğunu düşününce iğrenç buluyorum. Şiddetle kınıyorum. Bunlar siyaset üstü" dedi. Bağış, bu tür iddiaları dile getirenlerin "hain" olduğunu söyledi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, ordu ile hükümeti iki ayrı kamp gibi göstermeye çalışanlar bulunmasına karşın, ordu ve hükümetin aynı hedeflere ulaşmak için çalıştığını söyledi.

AK Parti Ankara Milletvekili Reha Denemeç ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Washington temaslarının
ardından basın toplantısı düzenleyen Bağış, "Ne ordunun talimat alacağı başka bir hükümet, ne de bu ülkeyi savunacak başka bir ordu var. Hepimiz tek yumruk olmak durumundayız" dedi.

Bağış, ordu ve hükümetin aynı hedeflere ulaşmak için birlikte çalıştığını belirterek, "Benim bir yarbayım şehit düşünce içim parçalanıyor" diye konuştu.

Seçimlere giden yolda AK Parti'nin kapatılması yönünde söylentilere ilişkin bir soru üzerine Bağış, Avrupa Birliği süreci çerçevesinde yasalarda değişiklik yapıldığını ve parti kapatmaların artık çok kolay olmadığını belirtti. Bağış, önce üç kez uyarı gelmesi ve savunma
talebinde bulunulması gerektiğine işaret ederek, "Bize bu yönde bir şey gelmiş değil. Öyle bir beklenti, duyum veya şüphe de yok" ifadesini kullandı.


Bazı gazetecilerin, Washington'da basına kapalı bir toplantıda bazı kişilerin çeşitli senaryolar üzerinde fikir yürüterek, "Irak'ın kuzeyindeki PKK elebaşılarının yakalanıp Türkiye'ye teslim edilmesinin seçimde AK Parti'nin işine yarayacağını" söylediğini aktarması üzerine
Bağış, "Bu iddiaları dile getirenlerin, o toprakların ekmeğini yemiş olduğunu düşününce iğrenç buluyorum. Şiddetle kınıyorum. Bunlar siyaset üstü" dedi. Bağış, bu tür iddiaları dile getirenlerin
"hain" olduğunu söyledi.

Bir başka soru üzerine de Bağış, "Herhangi bir vatandaşımızın hayatına kasteden her türlü girişimi kınarım. Bunlar ayıptır. Özellikle de demokratik olduğunu iddia eden bir ülkede" diye konuştu ve bu tür senaryolar üzerinde çalışmanın hiç kimsenin haddi olmadığını söyledi.

Washington'da bazen "Türkiye uzmanı" olduğunu iddia eden bazı düşünce kuruluşu yetkililerinin, AK Parti'nin "gizli gündemi bulunduğu veya İslamcı olduğu" gibi iddiaları ortaya attığını belirten Bağış, AK Parti'nin, Türkiye'nin laikliğine "en az diğer partiler kadar" önem
atfettiğini ifade etti.

EDELMAN İLE GÖRÜŞME

Temasları çerçevesinde ABD Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman ile de uzun süren bir görüşme yaptıklarını belirten Bağış, konuştukları konuları PKK terör örgütü, Irak'ın kuzeyindeki gelişmeler, İran, AB, Afganistan ve ABD Kongresindeki Ermeni tasarıları olarak sıraladı.

Edelman'ın, "PKK konusunda Türkiye'nin hassasiyetini anladıklarını, PKK'yı terörist bir örgüt olarak gördüklerini ve örgütün ona göre muamele görmesi gerektiğine inandıklarını, bunun için de imkanlarını zorladıklarını söylediğini" aktaran Bağış, Ermeni meselesini de kapsamlı
olarak ele aldıklarını kaydetti.

Washington'ı ziyaret sebeplerinin başında Ermeni tasarıları meselesinin bulunduğunu belirten Bağış, seçimlere 37 gün kala ABD'ye yaptıkları bu
ziyaretin de bu konudaki duyarlılıklarını yansıttığını söyledi.

Bağış, şu anda ABD Kongresinde 198 milletvekilinin tasarıya destek verdiğini ve bu rakamın, 435 sandalyenin yarısından fazlasını geçmesi durumunda Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin tasarıyı gündeme almasının söz konusu olacağını anlattı.

Egemen Bağış, Kongredeki Türk dostluk grubuna yeni katılımlar beklediklerini belirterek, Türkiye'nin de aktif olarak tasarının gündeme alınması olasılığının önüne geçmek için çaba sarf ettiğini söyledi. Bağış, Ermeni tasarılarının eylül ayından itibaren yakından takip
edilmesi gerekeceğini ifade etti.

Türk askerinin Irak sınırındaki hareketliliğine ilişkin bir soru üzerine Bağış, Türk Ordusu'nun 30 yıldır Irak'ın kuzeyinde gerek gördükçe PKK'ya
karşı sınırı geçtiğini söyledi.

Bağış, Türkiye'nin öncelikle kendi sınırları içinde önlemler aldığını belirtti, ancak bunun sınırdan sızmalara seyirci kalınacağı anlamına gelmediğini ifade etti. Bağış, "Türkiye, PKK'yı başından defetmek için aynı kararlılığını bütün kurumlarla eşgüdüm içinde sürdürecek" dedi.

Egemen Bağış, görüştükleri Amerikalı yetkililere, "Meksika sınırından sızan teröristler, San Diego'ya mayın döşeyip yarbaylarınızı öldürse ne
yapardınız" benzeri sorular sorduklarını anlattı.

BUSH BARZANİ GÖRÜŞMESİ


ABD Başkanı George Bush'un, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile telefon konuşmasına ilişkin bir soru üzerine Bağış, "Ben bu konuşmayı, PKK terörüne son vermek için ABD'nin atmakta olduğu adımlar çerçevesinde değerlendiriyorum" dedi.


BBC TÜRKÇE'DE YASEMİN ÇONGAR'IN DEHŞET SENARYOLARIYLA İLGİLİ ÇIKAN HABERİ

"Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Washington'u ziyaret eden milletvekillerinden Egemen Bağış ve Reha Denemeç basın toplantısında sorular üzerine, bu toplantıyı çok sert cümleler ile eleştirdiler.
Egemen Bağış, Washington'da böylesi bir toplantıda konuşulduğu ileri sürülen şeyler eğer doğruysa, bunu konuşanların, hele bu kişiler Türkler ise, vatan haini olacaklarını söyledi.
Edindiğimiz bilgilere göre bu toplantı, Hudson Enstitüsü adlı muhafazakâr eğilimli fikir kuruluşunda düzenlendi.
Toplantı Çarşamba günü, Türkiye'den ve Washington'dan Türk askeri yetkililerin katılımıyla yapılıyor.
Türkiye'den, Genelkurmay Başkanlığı bünyesindeki Stratejik Araştırma ve Etüd Merkezi'nin Başkanı ve bazı yetkilileri katılıyor toplantıya. Ayrıca Türkiye'nin Washington'daki Savunma Ataşesi Tuğgeneral Bertan Logarlaroğlu'nun da katıldığını öğrendik.
Toplantıda ayrıca Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin oğlu Kubat Talabani'nin de hazır bulunduğu yönünde bilgiler var.
Toplantıyı tartışmalı kılan, anlayabildiğimiz kadarıyla, bu toplantıda katılımcılara daha önce yazılı olarak sunulan, inanılması son derece güç bir dehşet senaryosunun masaya yatırılmış olması.
Bu senaryoda, Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nin emekliye ayrılan başkanı Tülay Tuğcu'nun suikaste kurban gitmesi ele alınıyor.
Tülay Tuğcu'nun henüz görevindeyken, Anayasa Mahkemesi Başkanı iken, bir suikast sonucu öldürülmesi ve yine aynı zaman diliminde, İstanbul Beyoğlu'nda PKK'nın üstlendiği bir eylemde, 50 kişinin hayatını yitirmesi üzerinde duruluyor.
Bu iki vahim senaryo da, Haziran ayının son günleri için öngörülüyor ve bu olayların gerçekleşmesinden sonra Türkiye, 50 bin askerlik bir kuvvet ile Kuzey Irak sınırını geçerek, bir askeri harekât düzenliyor.
Tartışılan senaryo bu ve anlayabildiğimiz kadarıyla, farklı farklı kaynaklardan doğrulatabildiğimiz kadarıyla, bu senaryo tartışılırken esas yanıtı aranan soru, Amerika'nın böyle bir durumda nasıl tepki vereceği.
Toplantıya Türk diplomatlarının davet edilmediğini de öğrendik.
Türk askeri yetkililerinin hazır bulunduğu ortamda, bu senaryo tartışılırken bir de, Amerika'nın PKK'nın Kuzey Irak'taki liderlerini yakalayıp teslim etmesi konusu ele alınıyor.
Bu çerçevede de, PKK liderlerinin bu aşamada Türkiye'ye teslim edilmesinin, siyasi sakınca doğurabileceğini ifade eden bir Türk uzman ve yetkilinin bulunduğunu iddia ediyor bazı katılımcılar.
Bu duyumlara göre, PKK liderlerinin yakalanıp bu aşamada teslim edilmesinin siyasi açıdan sakıncalı olacağı, AKP'ye yarayacağı ve Amerika'nın Türkiye'deki bazı siyasi partileri kayırdığı izlenimi yaratacağı ifade ediliyor.
"

(AA, BBC TÜRKÇE)