kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Michalski sessiz sedasız Türkiye’den ayrıldı.

'Rus ajanı' iddiası elçiyi işinden etti

Evren MESCİ / ANKARA
Polonya, Ankara Büyükelçisi Grzegorz Michalski'yi hakkındaki Rus ajanı olduğuna dair iddialar üzerine Varşova'ya geri çekti..
Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Grzegorz Michalski, Rusya için çalıştığı iddiaları nedeniyle Varşova'ya geri çekildi. Şubat ayında Polonya basınında çıkan Rus ajanı olduğuna dair iddiaların ardından görevine devam eden Michalski, Ankara'dan sessiz sedasız bir şekilde ayrıldı. Akıcı ve düzgün Türkçe'siyle bilinen Michalski'nin Polonya'ya apar topar geri dönüşü, diplomasi kulislerinde "Demek ki büyükelçinin Rusya için çalıştığı iddiaları doğruymuş" diye yorumlandı. Michalski, ilk olarak 21 yıl önce stajyer olarak geldiği Ankara'da sırasıyla kültür ataşesi, müsteşar ve büyükelçi olarak görev yaptı.

POLONYA BASINI
Geçtiğimiz şubat ayında Michalski ile birlikte Polonya'nın Kuveyt, Çin ve Avusturya'da görev yapan büyükelçileri hakkında Rusya için çalıştıkları yönünde iddialar çıkmıştı. Polonya Hükümetinin hazırladığı bir raporda, bu 4 büyükelçinin Moskova ile bağlantılı olduğu tespit edilen Polonya Askeri İstihbarat Servisi için çalıştıklarının tespit edildiği belirtilmişti. Polonya Hükümeti, 1989 yılında ülkede komünizmin çöküşünün ardından Moskova ile yakın bağlarını koruyan ajanları barındırdığı gerekçesiyle, Askeri İstihbarat Servisi'ni 2006 yılında kapatmıştı. Michalski, iddialar üzerine SABAH'a yaptığı açıklamada, "Ben bir büyükelçiyim ve bu konuda yorum yapma yetkim yok. Ancak görevimin başındayım" demişti. Ancak Polonya Büyükelçisinin, bu açıklamasından birkaç ay sonra Varşova'dan gelen bir yazı üzerine Nisan ayında Türkiye'den ayrıldığı öğrenildi. Polonya Büyükelçiliği'nde görev yapan diplomatlar Michalski'nin iddialar nedeniyle Varşova tarafından geri çağrıldığını doğruladı.