kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İşte ölümlere yol açan katil mayın

Ceyda KARAASLAN
Güneydoğu'da birçok askerin şehit olmasına "el kadar" mayınlar neden oluyor. Uzaktan kumandayla patlatılan bu mayınların tespiti de oldukça güç.....
Güneydoğu'da son dönemde çok sayıda askerin şehit olmasına neden olan mayının boyutu bir el büyüklüğü kadar. Gelişen teknoloji, genellikle silindir ya da disk şeklinde, çapları 20 ile 125 mm çapındaki mayınları bugün cepte taşınabilecek hale getirdi. PKK yoğun olarak İtalyan yapımı VS-50 ve VS-69 tipi mayınları kullanıyor. Uzaktan kumandayla patlatılan bu mayınlar sadece toprak altına değil, her yere yerleştirilebiliniyor. PKK'nın elinde son teknoloji ürünü 26 çeşit mayın mevcut.

UCUZA BULUNUYOR

Etirc Savunma ve Güvenlik Çözümleri şirketinden uzmanlara göre plastik oldukları için dedektörlerle tespit edilmesi neredeyse imkânsız bu son teknoloji ürünü mayınları temizlemenin üç yolu var: Her frekansı kapatabilen üstün özellikli jammerlar, çok küçük cisimlerin yaydığı elektromanyetik dalgaları algılayabilen moleküler dedektörler ve ısı farklılıklarını algılayabilen insansız hava araçları. Dünyada yalnızca ABD, Rusya ve İngiltere'nin ürettiği bu malzemeleri temin etmek pahalıya mal olduğu için henüz Türkiye'nin envanterinde bulunmuyor. Jammerler teçzihat başına 50 bin Euro'dan başlıyor. Cepte taşınabilen dedektörlerin en ucuz 10 bin Euro. Antipersonel mayın ticareti dünyada yasaklanmasına rağmen PKK, başta İtalya olmak üzere Avrupa ülkelerinden oldukça ucuz fiyata mayın temin edebiliyor. Uzaktan kumandalı mayınlar Avrupa'daki PKK yandaşları tarafından Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi üzerinden K. Irak'a sokuluyor. PKK, uluslararası zeminde meşruiyet kazanabilmek için 18 Temmuz 2006'da BM'nin hazırladığı Genava Call'u (Cenevre Çağrısı) imzalayarak antipersonel mayın kullanmayacağını taahhüt etmesine rağmen saldırılara devam ediyor.