kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp

IMF ziyareti yeni hükümete kaldı

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Türkiye-IMF ilişkilerinin kaderi yeni hükümete endekslendi. IMF heyeti, ekonomik programın performansıyla ilgili gözden geçirme ziyaretini seçimden sonra yapacak. Hazine Müsteşarlığı yönetimi, seçim ortamında IMF'nin inceleme için gelmesini doğru bulmazken İstanbul'daki Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı'nda IMF 1. Başkan Yardımcısı John Lipsky'nin ön uyarılarını hükümete ilettiği öğrenildi. IMF'nin seçim ortamında, harcama limitlerinin aşılmamasına özen gösterilmesi isteği de kayda geçirildi. Özellikle uluslararası likidite koşullarındaki olumlu havanın Türkiye'ye yardım ettiğini ancak yapısal düzenlemelerin geciktiği bir ortamda faiz dışı harcamaların artış eğilimine girdiğini vurgulayan IMF uzmanları, yeni hükümet kurulur kurulmaz 2008 bütçesi için Ankara'ya gelecek.

İKİ HASSAS KARAR

IMF ile sonbaharda yapılacak görüşmeler kritik önem taşıyacak. Bir yandan seçim döneminde bütçede meydana gelen sapmaların giderilmesi için alınacak önlemler ile 2008 bütçe hedefleri belirlenecek diğer yandan önümüzdeki yıl sona erecek stand by düzenlemesinin yerine geçecek yeni model oluşturulacak. Hükümetin, seçimden yine tek başına iktidar olarak çıkmayı umduğu, stand by dışında mali destek içermeyen yakın izleme içerikli bir program düşündüğü belirtiliyor. Ancak, küresel likidite iştahındaki azalma ve Türkiye'nin yüksek cari açık sorunu karşısında, yeni bir stand by'ı gerekli kılacak koşulların oluşabileceğine işaret ediliyor.

BREDENKAMP VEDA EDİYOR
Bu arada IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp'ın yerine isim arayışı da hızlandı. Ankara'daki görevini tamamlayıp Washington'a dönme kararı alan Bredenkamp'tan sonra gelecek isim için IMF ile Hazine arasında istişareler sürüyor. Bredenkamp'ın bugüne kadar, "Siyasetten ve kamuoyu önünde sorunları tartışmaktan uzak duran" yaklaşımı Hazine'de övgüyle karşılandı. Bu nedenle yerine önerilecek ismin de soğukkanlı, deneyimli olmasına özel önem veriliyor.