kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

"ABD AKP'yi güçlendirmekten vazgeçmeli"

Yeni Haber
ABD'li düşünce kuruluşu Middle East Forum direktörü Daniel Pipes, ABD'nin Türkiye'de laikleri desteklemesi gerektiğini belirterek "Washington, AKP'yi güçlendirmekten vazgeçmeli, bunun yerine doğal müttefikleri olan laiklerin yanında yer almalı" dedi.

Ana hedefi ABD'nin Ortadoğu bölgesindeki çıkarlarını ilerletmek olan ve Middle East Quarterly adlı dergisi ile de tanınan Middle East Forum'un direktörü Daniel Pipes, İsrailli Jerusalem Post gazetesinde "Türkiye'de Laikleri Destekleyin" başlıklı bir makale yayınladı.

Merkezi Philadelphia kentinde olan Middle East Forum direktörü Pipes, Türkiye'deki son gelişmeleri değerlendirirken, ülkenin giderek İslamcı yollara dönüş yaptığını, bunun da İslamcıların parlamentodaki temsil gücünü artırdığını kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ekibinin, 1996-1967 döneminde yaşanan "fiyasko"dan ders alarak daha ihtiyatlı bir tavır benimsediklerini, ekonomi, AB ve Kıbrıs gibi konularda iyi bir performans gösterdiklerini belirten Pipes, ancak geçen ay Erdoğan'ın "fazla ileriye giderek" Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü cumhurbaşkanı adayı göstermesi üzerine laiklerin sokaklara döküldüklerinı, askerlerin darbe iması yaptıklarını yazdı.
Daniel Pipes, AKP'nin "gizli bir gündemi"nin olup olmadığının sorulduğunu belirtirken, anketlerin Türklerin oldukça kararsız olduğunu gösterirken yabancı hükümetlerin AKP'ye destek çıktığını, Avrupa Konseyi'nin de askerlerin müdahalesini kınadığını kaydetti.

RİCE DAHA İLERİ GİTTİ

Ancak ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın "daha ileri giderek" Avrupa'ya yakınlaştırdığı gerekçesiyle AKP'yi övdüğüne dikkat çeken Pipes, Rice'nin açıklamalarında ise, AKP'nin zina, içki yasağı, kara para ve dini azınlıklar gibi konulardaki tutumunu gözardı ettiğini öne sürdü.
AB'nin, paradoksal olarak Türkiye'nin aşırı derece laik askerlerinin siyasi rolünü azaltarak, İslami hukukun uygulanması yolunu kolaylaştırdığını iddia eden Pipes, Rice'ın da, AKP'nin ABD-Türk ilişkilerinde yol açtığı gerilimleri görmezlikten geldiğini savundu. Pipes şöyle devam etti:
"Buna karşın, (Rice'ın) düzeysel analizinin istenmeyen bir yararı var: Türkiye'nin bu günlerdeki Amerikan karşıtlığı dikkate alınırsa, AKP'ye yönelik Amerikan desteği, onun oy kaybetmesine yol açabilir. Sinik mizahı bir kenara bırakırsak, Washington, AKP'yi güçlendirmekten vazgeçmeli ve bunun yerine doğal müttefiki olan laiklerin yanında yer almalı."

(ANKA)