kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

DP görücüye çıkıyor

Merkez solda da dün işbirliği gerçekleşirken, kaptırdığı Demokrat Parti adına dün yeniden kavuşan DYP-Anavatan, gelecek hafta görücüye çıkıyor.
Gelişmelere merkez soldan başlarsak...
DSP tarafı, önceki akşam CHP'den gelen yanıtın sıkıntısı içindeydi.
Çünkü CHP lideri Deniz Baykal önceki akşamki telefon görüşmesinde, "Seçilmesi kesin 12 yerden size imkan tanırız, daha fazlası olmaz" yaklaşımı göstermişti.
Sorun öğleden sonra aşıldı, CHP'nin katı yaklaşımını yumuşatması, DSP'nin de 30 milletvekilliği talebini makul sayıya çekmesi sonucu merkez solda işbirliği sağlandı.

Sağda lansman 25 Mayıs'ta
Merkez sağdaki duruma gelirsek...
DYP-Anavatan, son dakikada kaybettiği Demokrat Parti adına dün yeniden kavuştu.
DYP lideri Mehmet Ağar ile Anavatan lideri Erkan Mumcu da bu haberin geldiği saatlerde İstanbul'a giderek tanıtım firması ile çalışmalarına başladı.
Ankara'da ise iki partinin kurmayları bir haftadır yoğun bir çaba içinde...
Buna neden 25 Mayıs'ta İstanbul Lütfü Kırdar Salonu'nda DP'nin seçimi kazanması halinde ilk icraatlarının neler olacağına ilişkin tanıtım toplantısı...
Bir anlamda "ön seçim beyannamesi" nin aday adayları ile birlikte açıklanması.

Mesut Yılmaz'ın kararı
Bu hazırlıkların sürdüğü DP'de, Mumcu'nun adaylığına karşı çıktığı eski Başbakan Mesut Yılmaz ile ilgili sorun ise devam ediyor.
Her ne kadar DYP lideri Mehmet Ağar bir ara formül üzerinde çalışıyor olsa da sorun henüz aşılmış gözükmüyor.
Nitekim, geçen hafta Ankara'da Ağar ile görüşmesi sonrası yurtdışına çıkan Yılmaz, dünkü sohbetimize, "Ben beklemedeyim" diye başladı. DP'nin oluşumunu en fazla kendisinin istediğini, bunun için uğraş verdiğini belirten Yılmaz, "İsterlerse yardımda bulunmaya hazırım" dedi.

Rize'den adayım
DP'nin yeni isimleri de kadrosuna katarak yoluna devam etmesi gerektiğine inandığını vurgulayan Mesut Yılmaz, şöyle devam etti:
"Bu demek değil ki eski politikacılar olmasın. Merkezde yeni bir oluşum için daha önce başka partilerde yer almış kişilerin katılımı da bir yeniliktir..."
Yılmaz, buna karşın "DP'nin kurulması sonrası kucaklayıcı bir tavır sergilenmediğini" de vurgulayıp ekledi:
"Bu da başlangıçta yakaladıkları ivmeyi kaybetmelerine neden oluyor. Anavatan Partisi Erkan Mumcu'nun karizması ile yürümediği için ivme kaybederek bu noktaya gelmişti. Ama görüyorum ki aynı durum burada da devam ediyor. Ufak hesaplarla uğraşılıyor..."
Yılmaz, "Bu durumda ne yapacaksınız?" soruma da şu yanıtı verdi:
"Sadece kendi adaylığım konusu değil. Arkadaşlarımın da adaylığını istiyorlarsa o konuda da yardıma hazırım. Arkadaşlarım aday olabilirler. Ama benden bir yardım beklenmiyorsa, gelecek hafta gideceğim Rize'den bağımsız adaylığımı açıklayacağım."
Yılmaz, daha önce temas içinde olduğu bazı sol isimlerin Mumcu'nun "eskileri istemiyoruz" sözüyle küstürüldüğünü de vurguladı.
Mesut Yılmaz, "Bu hareketin başlangıcındaki amaç saptı; bir çok insanın kırılmasına yol açıldı. Oysa kazanmaları imkanı vardı" dedi.
Yakın geçmişte Yılmaz ile temas halinde olan Hikmet Çetin ise sohbetimizde "aday olma gibi bir zorunluluğum yok" deyip ekledi:
"Kaldı ki bana gelmiş bir teklif de yok. Ben 40 yıllık siyasi geçmişimi de ret edemem..."
Merkez sağda ve solda dünkü tablo böyleydi...