kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Nuri Ok’un okumadığı paragraf : Sandık uzlaşıyı yansıtmaz

Yeni Haber
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'un, Onur Günü nedeniyle yaptığı konuşmanın yazılı metninde bazı paragrafleri okumadığı dikkat çekti.

Ok'un okumadan geçiştirdiği pragrafta, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören anayasa değişikliği eleştirilerek, sandığın sadece seçmenin tercihini yansıttığını, uzlaşmayı yansıtmadığını, bağımsız bir Cumhurbaşkanının siyasi iktidarların güvencesi olduğu ifade ediliyordu.
Nuri Ok'un 16.Onur Günü konuşma metninde okumadığı paragrafta, son yapılan ve Cumhurbaşkanı Sezer'in referanduma götürüp götürmeyeceği tartışılan Anayasa değişikliğine göndermeler bulunuyordu. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören düzenlemeye göndermede bulunulan paragraf şöyle:

"Anayasa kuralları genel olarak değişmez kurallar değillerdir. İhtiyaç ve değişmelerin zorunlu kıldığı, aksayan yönlerin düzeltilmesi ya da daha iyi kural ve sistem getirilmesi amaçlarıyla değişiklik yapılabilir. Ama ülkeler, anayasaları değişikliklerin aceleye getirilmemesi, olgunlaştırılması, siyasal ve toplumsal ortak noktaların bulunmasını temin için kanunlara oranla değiştirilmesi güç özel usuller öngörmüşlerdir. Ortaya çıkan her politik ve yönetsel sorun ve bunalımın anayasayı değiştirerek aşılması yolunun tercihi anayasal gelenek ve uzlaşı ortam kültürünün oluşmasına engel olur. Dahası, siyasette ve toplumda gerginliklere yol açar. Sorunların çözümünde isabet ve başarı için mutlaka öncelikle ikna ve uzlaşı aranmalıdır. Hele en üst normun tarafsızlık öngördüğü konuda uzlaşı yolu kesinlikle tercih edilmelidir.

Sandık sadece seçmenin tercihini yansıtır, uzlaşıyı yansıtmaz. Ancak seçilenlerin uzlaşı araması ve sağlaması mümkündür. . Cumhurbaşkanının frenleme ve dengeleme rolünün bertaraf edilmesi düşüncesine olumlu yaklaşım imkansızdır. Tarafsız cumhurbaşkanı her siyasi iktidar için güvencedir."

(ANKA)