kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Rahşan Ecevit: Sezer aday olmazsa hakkımı helal etmeyeceğim

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Rahşan Ecevit: Sezer aday olmazsa hakkımı helal etmeyeceğim
DSP Kurucu Genel Başkanı Rahşan Ecevit, 22 Temmuz'da yapılacak milletvekili seçimlerine aday olmayacağını açıklayan DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'e aday olmaması halinde "hakkını helal etmeyeceğini" söyledi.

Rahşan Ecevit, Or-An Sitesindeki evinde solda işbirliğini değerlendirdi. PM üyesi Emrahan Halıcı ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Ecevit, sol seçmenin CHP ve DSP'ye birlikte hareket etmesi yönünde baskı yaptığını hatırlattı. Ecevit, "İstedikleri oldu. İki sol parti bu sese kulak verdi. Meclise iki ayrı parti olarak girip bu güç birlikteliğini orada da sürdürme kararı aldı. Meclis'te güçbirliği ses birliği demektir. İki parti yan yana gelince daha güçlü ses verecektir. Sol seçmen CHP ve DSP'ye şükran borçludur. Ben de şükran borçluyum" dedi.

Rahşan Ecevit güç birliğinden beklentilini de 8 başlıkta özetledi. Ecevit, IMF politikaları, bölücü ve etnik milliyetçilik tartışmaları, Avrupa ve Amerikanın Türkiye'ye yönelik dayatmaları, Kıbrıs, yabancıla toprak satışı, Irak'ın bütünlüğü ve Amerikanın Ortadoğu projesi konusundaki hassasiyetlerini anlattı. CHP ve DSP'den bu konularda Mecliste özenli davranmalarını istedi.

Rahşan Ecevit, Danıştay saldırısının birinci yıldönümü olduğunu hatırlatarak, "Geçen yıl bugün laiklik karşıtı bir zihniyetin Danıştay'a yaptığı saldırı4 sonucu hayatını kaybeden Hakim Mustafa Yücel Özbilgin toprağa verilmişti. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum ve laik Türkiye Cumhuriyetinin bir daha böyle durumlarla karşılaşmamasını diliyorum" dedi.

Rahşan Ecevit gazetecilerin sorularını da yanıtladı. İşbirliği süreci içinde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşüp görüşmediğine ilişkin bir soruya "Hayır, hiç konuşmadık" yanıtını verdi. DSP'ye kaç milletvekilinin verileceğinin sorulması üzerine Ecevit, "O konularla hiç ilgilenmedim" karşılığını verdi.


Rahşan Ecevit, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in milletvekili adayı olmayacağını açıklamasını nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruya "Çok üzüldüm, aday olmazsa hakkımı helal etmeyeceğimi söyleyeceğim kendisine" yanıtını verdi.

Ecevit, DSP ve CHP seçim işbirliğinin tek başına olmasa bile solda mutlaka iktidar olacağına inandığını söyledi. SHP'nin de bu işbirliğinde yer alıp almayacağının hatırlatılması üzerine Ecevit, "onları konuşmadık aramızda. Önemli olan bu iki büyük partinin güçbirliği yapmasıydı" dedi. Hafta sonu Samsun'da yapılacak Cumhuriyet Mitingi'ne katılıp katılmayacağı sorulunca da Ecevit, "Ben yokum mitinglerde" dedi.

MEDYA İLGİSİ

Rahşan Ecevit'in basın toplantısını adeta bir medya ordusu izledi. Yerli ve yabancı basın mensupları toplantıya büyük ilgi gösterirken, haber kanallarının büyük bölümü de toplantıyı canlı yayınladı.

ZEKİ SEZER: ŞOK OLDUM BEN RAHŞAN HANIMI İKNA EDERİM

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, milletvekili adayı olmama kararının arkasında olduğunu söyledi. Sezer, Rahşan Ecevit'in "Aday olmazsa hakkımı helal etmem" sözlerini değerlendirirken de "Şok oldum. Ben sayın Rahşan Ecevit'le konuşurum, hakkını helal etmesini sağlarım" dedi.

Zeki Sezer, DSP Parti Meclisi öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sezer, Rahşan Ecevit'in kendisiyle ilgili açıklamalarını şöyle değerlendirdi:
"Şok oldum. Rahşan Ecevit'in, Ecevitlerin Türkiye'nin üzerinde DSP'nin üzerinde ve benim üzerimde çok hakları var. O söz beni şok etti. Ama sanırım çok üzüldüğünü belirtmek içindir bu. Ben sayın Rahşan Ecevit'le konuşurum, hakkını helal etmesini sağlarım."

CHP listelerinden aday olunması için istifa edilmesi gerekebileceği tartışmalarına da değinen Sezer şöyle devam etti:

"Onlar teknik detaylar. Teknik detayları değerlendiririz. Önemli olan, hep söylüyorum, Türkiye'nin güvencesi Demokratik Sol Partidir. DSP'nin Türkiye'nin güvencesi olduğu hep söylüyorduk. Şimdi görüldü ki rejim tehdit altındayken, bütünlüğümüz tehdit altındayken, ekonomide büyük sıkıntılar varken, DSP Türkiye'de sol bir iktidar alternatifi yaratıyor. Öyleyse Türkiye'nin güvencesi DSP sonsuza kadar aslanlar gibi yaşayacaktır."

ÖNEMLİ OLAN SOL İKTİDAR

Sezer seçim sürecinde, teknik detaylar konusunda gereğini yapacaklarını söylerken, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Önemli olan sol iktidar alternatifinin Türkiye'nin güvencesi olan DSP'nin bu ülkenin, bu insanların önüne koyuyor olabilmesi. Demokratik solcuların tümü, üzerlerine düşen görevleri yaptığı gibi, özveri gerekiyorsa herkesten çok yapar."

DSP Parti Meclisi yaklaşık 25 dakikalık bir gecikmeyle başladı. Parti meclisi toplantısında DSP'nin seçimlere girmeme kararı çıkması ve CHP-DSP işbirliği konusunda Genel Başkan Zeki Sezer'e tam yetki verilmesi bekleniyor. Toplantı sonunda alınan kararlar yazılı bir açıklamayla kamuoyuna duyurulacak.

(ANKA)