kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Ecevit'le kucaklaşma hissi yaşatan uzlaşma

CHP ve DSP'nin işbirliğini ilan eden Baykal, "Ecevit'le kucaklaşmış gibi hissediyorum" dedi. Sezer, seçimlerde aday olmayacağını açıklarken, DSP'liler partilerinden istifa etmeden CHP listelerine girecek..
Türkiye'yi sallayan dev mitinglerde "Uzlaşın artık" çağrılarına hedef olan, son iki seçimde biri baraj altında kaldığında diğeri geçen CHP ve DSP, seçimde işbirliği yapma kararı aldı. 14'üncü günde sağlanan anlaşmada DSP'ye kaç milletvekili verildiği açıklanmazken, DSP'li adaylar partilerinden istifa etmeden CHP listelerinden aday gösterilecek. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Zeki Sezer'den DSP Genel Başkanı olarak CHP listelerinden milletvekili olmasını önerdi, ancak Sezer bunu kabul etmedi. Baykal, işbirliğinden memnuniyetini "Kendimi Ecevit ile kucaklaşmış hissediyorum" sözleriyle dile getirdi. Sezer, dün Rahşan Ecevit'e yakınlığı ile tanınan Emrehan Halıcı ile 14.30'da CHP Genel Merkezi'ne geldi. İki DSP'li bina girişinde bulunan CHP'lilerin alkışlarıyla karşılandı. Gazetecilerin soruları üzerine parti olarak üstlerine düşen görevi yerine getireceklerini vurgulayan Sezer, ardından Baykal'ın 12. kattaki makam odasına geçti. Baykal, Genel Sekreter Önder Sav ve Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem'le birlikte ağırladığı misafirleriyle yaklaşık 35 dakika süren bir görüşme yaptı. Görüşme sonrası basının karşısına geçen iki lider, işbirliği kararını birlikte duyurdu.

'EN MUTLU GÜN'
İlk sözü alan Baykal, "Siyasi hayatımın en mutlu günü" diyerek sözlerine başladı. Baykal, iki partinin bir araya gelerek "milletin rüyasını" gerçekleştirdiğini söyledi. İşbirliğinin gecikmesiyle halkı biraz kızdırdıklarını ancak "mutlu sona" ulaştıklarını belirten Baykal, Sezer'in çalışmalarındaki rolünden övgüyle söz etti. Baykal, DSP'nin eski lideri Bülent Ecevit'le sağlığında kucaklaşamadığını ifade ederek, "Şu anda kendimi Ecevit'le kucaklaşmış gibi hissediyorum" derken Rahşan Ecevit'e de şükranlarını gönderdi. Baykal, görüşmede CHP milletvekili listesinden aday olacak DSP'lilerin partilerinden istifa etmemeleri noktasında uzlaştıklarını söyledi. Bunun temelinde ileride "bütünleşmeye dönük" umutlarının olduğunu dile getiren Baykal, "Değerler etrafında bütünleşmeyi öngören bir çalışma sürdüreceğiz" dedi. Sezer'in de milletvekili adayı olması dileğini yineleyen Baykal, "Toplumumuz bu anlayışımı Sayın Sezer'e kabul ettirebilirse mutluluk duyarım" dedi.

AYRI GRUP VURGUSU
DSP lideri Sezer ise, Meclis'te iki ayrı grup olarak işbirliğini sürdüreceklerine vurgu yapıp, aday olmama konusunda yaklaşımını değiştirmeyeceğini ifade ederek, "Bu bir ilke meselesi. DSP'liler ilkelerine sonuna kadar bağlıdır. Bu yaklaşımım yaşanan süreçte alınmış bir karar değil" dedi. Gazetecilerin soruları üzerine en çok tartışılan "milletvekili sayısı" konusunda pazarlık yapmadıklarını savunan iki lider, liste hazırlanması sürecinde DSP ve CHP yetkililerinin beraber çalışacaklarını belirtti. Sezer, "Hem CHP hem DSP'nin oluşturacağı gruplar uyum içinde birlikte çalışacak" diyerek, CHP'den en az 20 milletvekili istedikleri mesajını sürdürdü.

NE OLACAK SOLUN HALİ?

Baykal, bir gazetecinin "Ne olacak solun hali" sorusuna, "Yılların şikayeti çözülüyor. Sosyal demokratların çok sağlam bir programı vardır. Bu program önümüzdeki dönemde kamuoyumuzla paylaşılacaktır. Tabandaki bütünleşme ve programın netleşmesi yeni bir süreç başlatacaktır" dedi.