kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'nin laik partileri birleşti

Yeni Haber
CHP ile DSP'nin seçim işbirliği kararı, Avrupa basınında da yankı buldu. BBC, "Türkiye'nin laik partilerinin birleşti" derken Financial Times, Türkiye'deki iki ana sol partinin bir ittifak kurduğunu aktardı.

BBC'nin haberinde Türkiye'nin iki laik muhalefet partisinin iktidardaki İslami kökenli AKP karşısında güçlerini birleştirdiğini kaydetti. Haberde, 22 Temmuz'da yapılacak seçimlerin aslında Kasım ayında yapılmasının planlandığı ancak daha sonra tarihin değiştiği hatırlatıldı.

Laiklerin, AKP'yi gizli bir İslami gündemi bulunmakla eleştirdiği ifade edilen haberde ancak yine de anketlere göre AKP'nin en popüler partisi olduğu belirtildi.

Türkiye'de son dönemde yapılan kitlesel Cumhuriyet yürüyüşlerine de atıfta bulunan BBC, muhalefet partilerinin gelecek seçimlerde AKP'nin Meclis'teki kontrolünü zayıflatmak ve yeni bir Cumhurbaşkanı adayı çıkarmasını engellemek istediğini kaydetti.

Financial Times gazetesi ise Türkiye'nin iki ana sol partisi olan CHP ve DSP'nin, gelecek seçimler öncesinde bir ittifak kurduğunu belirterek, amacın AKP'nin koltuk sayısını azaltmak olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'deki seçim sisteminde bir partinin Meclis'e girebilmesi için yüzde 10'un üzerinde oy alması gerektiği hatırlatılan haberde AKP'nin bir önceki seçimlerde 550 sandalyeli Meclis'in neredeyse üçte ikisini aldığı ifade edildi.

Haberde şimdi ise işbirliğine giden CHP ve DSP'nin bu işbirliği sayesinde, seçimlere tek tek girmeleri halinde kazanacaklarından daha çok sandalye kazanmayı umdukları belirtildi.

(ANKA)