kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Sezer, 2 kanunu onayladı

AA
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, sağlık kurulu raporu yerine tek hekimin imzasıyla ilaç almayı kolaylaştıran ve sağlık raporlarında resmi-özel ayrımını kaldıran kanunla Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Uluslararası Sekreteryasının Türkiye'de yararlanacağı ayrıcalıklar ve kolaylıklara ilişkin kanunu onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, söz konusu 5655 sayılı ''Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''la 5657 sayılı ''Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü İş Konseyi Uluslararası Sekreteryasının Türkiye'de Yararlanacağı Ayrıcalıkla, Bağışıklıklar ve Kolaylıklara Dair Kanun'' yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

SAĞLIK RAPORU VE İLAÇ ALIMINDA KOLAYLIK

5655 sayılı ''Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' sağlık kurulu raporu yerine tek hekimin imzasıyla ilaç almayı kolaylaştıran ve sağlık raporlarında resmi-özel ayrımını kaldırıyor.

Kanuna göre, Devlet Memurları Kanunu, Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu, Sosyal Sigortalar Kanunu, Emekli Sandığı Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda yer alan ''sağlık kurulu raporu'' ile ''resmi sağlık kurulu raporu'' ibareleri, ''sağlık raporu'' olarak değiştiriliyor.

Böylece, kamu kurum ve kuruluşlarının, vatandaşlardan ve çalışan personelden istediği sağlık kurulu raporları yerine tek hekimin imzalayacağı sağlık raporu geçerli olacak.

Raporla verilen ilaçlarda istenen sağlık kurulu raporu yerine de tek hekimin imzalayacağı sağlık raporu geçerli olacak.

Sağlık raporlarında, resmi-özel ayrımı ortadan kaldırılacak. Özel kuruluşlardan verilecek sağlık raporlarıyla da ilaç alınabilecek.

BAĞ-KUR İLE İLGİLİ DÜZENLEME

Kanunla, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda, Esnaf ve Sanatkarlar ile Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu (BAĞ-KUR) Kanunu ve Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında aylık alanların, bağlanacak aylıklarının artış oranlarında TÜFE uygulanmasını sağlayan bir madde eklendi.

Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununa Kanuna tabi sigortalılardan, 2007 yılında gelir basamaklarından ilk altı basamakta bulunanlardan 6. basamak gösterge tutarının, 7 ve daha yukarı basamaklarda bulunanlardan ise bulundukları basamak gösterge tutarının yüzde 20'si oranında sağlık sigortası pirimi tahsil edilecek.

Bu düzenlemeler, 18 Nisan 2007 tarihinden geçerli olmak üzere, kanunun yayımlanma tarihinde yürürlüğe girecek.

Bu kapsamdaki sigortalıların diğer sosyal güvenlik kuruluşlarındaki hizmetleri nedeniyle basamak intibakı yaptırabilmeleri için 31 Aralık 2006 olarak belirlenen tarih sınırlaması, 31 Aralık 2007 tarihine kadar uzatılıyor.

SSK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK

Sosyal Sigortalar Kanununun 140. maddesinde, idari para cezalarıyla ilgili bölümde de Anayasa Mahkemesinin kararı doğrultusunda düzenleme yapılıyor. Buna göre, idari para cezaları, ilgiliye tebliğ edilmekle tahakkuk edecek ve tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde kuruma ödenecek. İtiraz takibi durdurulacak. Kurumca itirazı reddedilenler, kararın tebliğ edilmesinden 30 gün içinde yetkili idare mahkemesine başvurabilecek. Bu sürede başvuru yapılmaması halinde ceza kesinleşecek. Mahkemeye başvurulması, cezanın takip ve tahsilini durdurmayacak.

Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde kuruma ödenmeyen idari para cezaları, gecikme cezası ve zammıyla tahsil edilecek. İdari para cezalarının kuruma itiraz ve yargı yoluna başvurulmaksızın, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde, bunun dörtte üçü alınacak.

Peşin ödeme, idari para cezalarına karşı kuruma itiraz etme ve yargı yoluna başvurma hakkını etkilemeyecek.

Kanuna göre, fiilin işlendiği günden itibaren 5 yıl içinde tebliğ edilmeyen idari para cezaları, zaman aşımına uğrayacak.