kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Leyla Zana

DTP'ye kötü haber

Ersan ATAR / ANKARA
Yargıtay, Selim Sadak ve Hatip Dicle'nin DTP Parti Meclisi üyeliğinden çıkarılmasını istedi. Bu sonuç Sadak ve Dicle'nin yanı sıra Leyla Zana ile Orhan Doğan'ın da bağımsız milletvekili adaylık yolunu kapatabilecek..
Yargıtay Başsavcılığı, Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak'ın seçimlerde bağımsız da olsa adaylıklarını engelleyecek bir adım attı. Başsavcılık, geçen yıl ocak ayında DTP'ye yazı yazarak, Selim Sadak ve Hatip Dicle'nin de aralarında bulunduğu 74 kurucu üyesinin üyeliklerinin düşürülmesini istemişti. DTP de bu isteği yerine getirmesine karşın Sadak ile Dicle'nin Parti Meclisi üyelikleri devam etmişti. Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok, görevinin son günlerinde DTP dosyasını yeniden inceledi. İnceleme sonunda, Dicle ile Sadak'ın kurucu üyelikten çıkarılmasına rağmen Parti Meclisi'ndeki görevlerinin halen devam ettiği belirlendi.

'HÜKÜMLÜ YÖNETİCİ OLAMAZ'

İncelemede Dicle ve Sadak'ın yanı sıra 114 kişinin daha üye veya yönetici olma şartlarını taşımadıkları belirlendi. Başsavcı Nuri Ok bunun üzerine, DTP'ye ikinci bir ihtar göndererek Dicle ile Sadak'ın da aralarında bulunduğu 116 kişinin parti ile ilişiklerinin kesilmesini istedi. Ok, gerekçesini şöyle açıkladı: "Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi yargılamanın yenilenmesi süreci ile ilgili olarak verdiği tavsiye kararlarında 'infazın durdurulması' kavramını kullanmakta, böylece yenileme davası devam ederken ilk hükmün varlığını benimsemektedir." Yargıtay'ın ihtarı, Zana ve arkadaşlarının bağımsız milletvekilliği adaylığını da yakından ilgilendiriyor. Çünkü YSK, eski DEP'lilerin başvurusu halinde bu isimlerin vekil olma şartı taşıyıp taşımadığı yönünde karar verirken Yargıtay'dan görüş soracak. YSK da Başsavcılık gibi düşünür, eski DEP'lilerin "hükümlülüklerinin devam ettiği" sonucuna varırsa, Milletvekili Seçimi Kanunu'nun "seçilme yeterliliği" hükümlerine göre eski DEP'lileri veto edebilecek.
Haberin fotoğrafları