kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Danıştay şehidini andı

Yeni Haber
Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, 17 Mayıs 2006'da Danıştay 2.Dairesine yapılan silahlı saldırı sonucunu yaşamını yitiren Mustafa Yücel Özbilgin'in yargı şehidi olduğunu belirterek, "Yargıya yönelik her türlü saldırı, kamu düzeninin bütününe yöneliktir" dedi.

Danıştay 2.Dairesine 17 Mayıs'ta yapılan saldırı sonrası hayatını kaybeden Danıştay Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin anısına tören düzenlendi. Çörtoğlu törendeki konuşmasına, "Menfur saldırıda kaybettiğimiz çok değerli meslektaşımız Mustafa Yücel Özbilgin'in aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyor, saldırıya uğrayan 2.Dairemizin Başkanı Mustafa Birden, Üyeleri Kamuran Erbuğa, Ayfer Özdemir ve Ayla Günenç ile Tetkik Hakimi Ahmet Çobanoğlu'na huzurlarınızda bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi yineliyorum" diye başladı.

Çörtoğlu, yargılama görevi yerine getirilirken Danıştay 2.Daireye yapılan saldırının Cumhuriyet tarihinde yüksek bir mahkemeye, bu düzeyde yapılan ilk saldırı olduğunu söyledi. Çörtoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

SALDIRI KAMU DÜZENİNE

"Yargıya yönelik her türlü saldırı, kamu düzeninin bütününe yöneliktir. Bu nedenle Danıştaya yapılan menfur saldırının hedefi, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Ulusu'dur. Bu olay, Cumhuriyetle barışık olmayan, laik devlet düzenini özümsemeyen ve ülkemizin temel kurum ve kuruluşlarını hedef alan zihniyete karşı her zaman dikkatli olunması gerektiğini en acı bir şekilde bize hatırlatmıştır.

Laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti, varlığına kastedenlere hiçbir zaman boyun eğmemiştir. Hukukun üstünlüğünü devlet hayatının her alanında hakim kılmayı hedefleyen Danıştay da 17 Mayıs 2006 tarihinde mensubu Danıştay Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'i, bu uğurda şehit vermiştir."

İRADEMİZDE EN UFAK SAPMA OLMADI

Çörtoğlu, laik Cumhuriyeti tüm kazanımlarıyla yaşatmayı amaç edinen Danıştayın 17 Mayıs'ı "asla unutmayacağını" söyledi. Çörtoğlu, "Adalet dağıtma görevini, Anayasaya, yasaya, hukuka ve vicdani kanaatlerine göre yerine getiren mensuplarımıza yönelik bu saldırı, hedef ve irademizde en ufak bir değişikliğe yol açmamıştır. Bilakis, üstlendikleri görevin önemi ve yüceliğinin bilincinde olan mensuplarımız, bugün dünden daha kararlı ve azimli olarak adaletin tesisi için çalışmaktadırlar" dedi. Çörtoğlu sözlerine şöyle devam etti:

HER ZAMAN UYANIK OLUNMASININ İŞARETİ

"Bu menfur olayı, hukuka saygılı Devlet anlayışını korumayı ilke edinen milletin, laik cumhuriyete ve onun bağımsız yargısına sahip çıkma ve tehlikelere karşı her zaman uyanık olma gerekliliğinin bir işareti olarak görüyoruz. Böyle eylemler ile karşı karşıya kalınmaması için, daha ciddi güvenlik tedbirlerinin alınmasının yanı sıra, bu tür olayların her yönüyle aydınlığa kavuşturulmasının gerektiği de kuşkusuzdur.

DURUŞMALARA BASININ İLGİSİ SÜRMELİ

Çörtoğlu, halen Ankara 11.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Danıştay'a yapılan saldırıyla ilgili davayı Danıştay mensuplarının ilgiyle izlediğini belirterek, "Bu durumun Danıştayımız için güven ve kurum bilinci açısından önemli görüyor, aynı ilginin basın ve yayın kuruluşları tarafından da devamlılık arz edecek şekilde gösterilmesini bekliyoruz" dedi. Çörtoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

YASAL ZEMİNDEKİ TEPKİLER YARGININ TEMİNATI

"Mustafa Yücel Özbilgin'in cenaze törenine katılarak üzüntümüzü paylaşan, bizlerle birlikte Anıtkabiri ziyaret ederek saldırıyı kınayan, başta duyarlı vatandaşlarımız olmak üzere, sivil toplum örgütlerinin, hukukçuların, akademisyenlerin, sivil ve askeri devlet erkanının yargıya sahip çıkmalarını ve toplumsal tepkilerini yasal zeminde açık ve net bir şekilde ortaya koymalarını önemli bulduğumuzu belirtiyor, bunu yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesinin teminatı olarak görüyoruz.

17 MAYIS TÖRENLERİ KURUMSALLAŞTIRILACAK

17 Mayıs 2006 tarihinde Danıştaya yapılan bu menfur saldırıda hayatını kaybeden yargı şehidi, değerli meslektaşımız Mustafa Yücel Özbilgin'in anısına, hizmet binamızda bir köşenin oluşturulması, Danıştayın bir birimi veya ünitesine isminin verilmesi, menfur saldırının yıl dönümünde Danıştayda tüm yargı mensuplarının katılımı ile bir tören yapılması ve bu günün kurumsallaştırılarak sonraki yıllarda da anılması konuları, Danıştay Başkanlar Kurulumuzun öncelikli gündem maddeleri arasında yerini almış ve bu konular Kurulumuzun 15.12.2006 tarihinde aldığı kararla yaşama geçirilmeye başlanmıştır.

Gelecek yıllarda yapılacak 17 Mayıs törenlerinde, merhum Mustafa Yücel Özbilgin'in anısına hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi konularında ödüllü yarışma düzenlenmesi, anı kitabı hazırlanması, sempozyum yapılması ve gerekli koşulların oluşması halinde Uluslararası Atatürk Barış ödülüne veya diğer organizasyonlara aday gösterilmesi gibi proje ve girişimlerimizin varlığını sizlerle paylaşıyor, bu konuda her türlü öneri ve işbirliğine Danıştay olarak hazır olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum."

Danıştay'da düzenlenen anma törenine yargı üyelerinin yoğun katılımı göze çarparken, Yargıtay Başkanı Osman Arslan'ın bir programı nedeniyle etkinliğe katılmadığı görüldü. Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Anayasa Mahkemesi üyeleri, YARSAV üyeleri ve askeri yargı üyeleri törende hazır bulundu.

SEZER: TARİHE KARA BİR LEKE OLARAK GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Danıştay saldırısının Cumhuriyet tarihine kara bir leke olarak geçtiğini belirterek, ''Cumhuriyet'in temel değerlerini, Atatürk ilke ve devrimlerini, hukukun üstünlüğünü ve çağdaşlığı içine sindiremeyenlere karşı Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları, kurum ve kuruluşlarıyla dimdik ayakta duracaktır'' dedi.

Törende, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Danıştay Başkanı Çörtoğlu'na gönderdiği mesaj okundu.

Cumhurbaşkanı Sezer'in mesajı şöyle:
''Hain bir saldırı sonucu geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'i anma törenine çağrınız için teşekkür ediyorum. Başkan ve 3 üyenin de yaralanmasına yol açan çirkin saldırı, Cumhuriyet tarihine kara bir leke olarak geçmiştir.

Laik Cumhuriyetimizi hedef alan saldırı Atatürk'e, ilke ve devrimlerine, Cumhuriyet'e gönülden bağlı Türk ulusunca lanetlenmiş, değerli hukuk insanımız Mustafa Yücel Özbilgin, yurttaşlarımızın gönlünde saygın yer edinmiştir. Cumhuriyet'in temel değerlerini, Atatürk ilke ve devrimlerini, hukukun üstünlüğünü ve çağdaşlığı içine sindiremeyenlere karşı Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları, kurum ve kuruluşlarıyla dimdik ayakta duracaktır.

Türkiye Cumhuriyeti'ne ve kurumlarına yönelen tehditler ve saldırılar ulusumuzu ve devletimizi yıldıramayacak, çağdaş Türkiye'yi kimse yolundan döndüremeyecektir. Türk ulusu, Türkiye Cumhuriyeti'nin yıkılmaz kurumları, ülkeyi karanlığa sürüklemek isteyenlere hak ettikleri yanıtı verecektir.

Hepimize acı veren bu üzüntülü yıl dönümünde Mustafa Yücel Özbilgin'i saygı ve rahmetle anıyor, ailesine, size ve çalışma arkadaşlarına içten üzüntülerimi ve başsağlığı dileklerimi yineliyor, esenlikler diliyorum.''

(AA)