kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

"Laiklik tehdit altında yorumu abartı"

Fikret AYDEMİR / BRÜKSEL
Avrupa'da, aralarında Joscka Fischer ve Daniel Cohn-Bendit'in de bulunduğu 50 kişilik aydın grubu, gazetede yayınlanmak üzere hazırladıkları makaleyle, Genelkurmay Başkanlığı'nın laiklik vurgusu yapan açıklamasına tepki gösterdi..
Cumhurbaşkanlığı tartışmaları çercevesinde Genelkurmay Başkanlığı'nın gündeme damgasını vuran açıklamasına, Avrupalı aydınlar tepki gösterdi. Avrupa'da tanınmış siyasetçi, sivil toplum örgütü temsilcileri ve düşünürlerden oluşan 50'ye yakın aydın, bugün International Herald Tribune gazetesinde yayımlanmak üzere "Avrupalı dostlarından Türk halkına" başlıklı bir makale kaleme aldı. TSK açıklamasındaki "Türkiye'de laikliğin tehdit altında olduğu" görüşüne karşı çıkan Avrupalı aydınlar, "Türk ordusu yaptığı açıklamayı Türkiye'nin laikliğini korumak olarak savunmaktadır. Halbuki laikliğin tehdit altında olduğu abartılmıştır. Çünkü, Türkiye, kadın haklarından eğitime kadar pek çok alanda önemli reformlar gerçekleştirmiş, bu reformlar laik değerlere hukuk çerçevesinde koruma getirmiştir" dedi. Aralarında, Almanya eski Dışişleri Bakanı Joscka Fischer, Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Daniel Cohn-Bendit, AP milletvekili Cem Özdemir'in de bulunduğu aydınlar, "Türk Ceza Yasası ve kanunları hiçbir dönemde şu anda olduğu kadar AB standartlarına yakın olmamıştır ve bu değişikliklerin çoğu şu anda görev başında olan hükümet döneminde yapılmıştır. Biz Türk halkının tercihlerinin, Türk siyasetçileri ve Türkiye'nin sivil toplumu tarafından ifade edilmesi gereketiğini düşünüyoruz" görüşünü dile getirdiler.

AB İLİŞKİSİNİ ZEDELER
Genelkurmay'ın açıklamasını eleştiren Avrupalı aydınlar kaleme aldıkları açıklamada, Türkiye'nin ilerlemesini ve Avrupa Birliği ile ilişkilerini zedeleyecek bu girişimi şiddetle reddettiklerini belirttiler. AB'yi de eleştiren Avrupalı aydınlar, Avrupa hükümetlerine Avrupa Birliği'nin verdiği sözlere sadık kalması yönünde çağrıda bulunarak, "Türkiye'de demokratlara verilecek destek AB yönündeki süreci güçlendirecektir" vurgusunu yaptılar.