kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
PARLAK BİR KARİYER .... 42 yaşındaki Prof.Ali Rıza Büyükuslu gösterdiği başarılarıyla komiteye seçildi.

Nobel'i veren kurula Türk profesör seçildi

Bülent AYDEM?R - ANKARA
KKTC'ye uygulanan ambargoyu Lefke Avrupa Üniversitesi Rektörü Prof. Ali Rıza Büyükuslu deldi. Türk bilim adamı, Nobel Barış Ödülü Seçici Kurulu'nda yer alacak..
Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu, Orhan Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülü'nü almasının ardından Seçici Kurul'daki 700 devlet adamı, bilim adamı ve sanatçı arasındaki tek Türk olarak tarihe geçti. Büyükuslu, dünya barışı için çalışan Hintli Sir Chinmoy'u ödüle aday gösterdi. SABAH'a konuşan Prof. Dr. Büyükuslu, Nobel Barış Ödülü Seçici Kurulu'nda yer almasının hikayesini şöyle anlattı: "Nobel Barış Komitesi'nin Oslo'daki Barış Merkezi'ne gittik. Politikacılar, bilim adamları, yazarlar ve sanatçılardan oluşan 700 kişilik bir grup vardı. Estonya Başbakanı da oradaydı. Adaylar kendilerine destek istediler. Hintli Sir Chinmoy Birleşmiş Milletler'de barış için çalışan bir insan. 'World Harmony Run' yani 'Dünya Harmonisi'ni savunan bir filozof. Avusturya Barış Komitesi beni önerdi. Ben de Sir Chinmoy'u Destekleme Komitesi'nde yer aldım. İskandinav ülkelerinde bilimin babası kabul edilen 90 yaşındaki Profesör Arne Naess Komiteni'nin başkanıydı."

"EĞİTİM EVRENSEL HAK"
KKTC'ye uygulanan izolasyonları eğitim alanında deldiklerini belirten Prof. Dr. Büyükuslu, şunları söyledi: "ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ile ortak programlarımız var. Lefkoşa'da, Fransız üniversitesiyle işletme programı veriyoruz. Çalışırsanız, koşturursanız, proje üretirseniz izolasyonları delmemek için hiçbir neden yok. Dünyanın oturduğumuz yerde bizi anlamasını beklersek çok zor olur. Eğitimin evrensel bir hak olduğunu düşünüyorum. Bu evrensel hakkın hiç kimsenin elinden alınamayacağını savunuyorum. KKTC'nin tanınma sorunu olsa da teknik anlamda dünyaya entegre olmak zorundadır. Hiç kimse KKTC'nin teknik anlamda entegrasyonuna karşı çıkamaz." World Harmony Run adıyla barış için koşan grubun geçtiğimiz günlerde 6 ülkeyi dolaşarak Güney Kıbrıs'a geldiğini, davet üzerine KKTC'ye de barış meşalesini getirdiklerini belirten Büyükuslu, Rumlar'ın engelleme girişimlerine rağmen bunun gerçekleştiğini söyledi. Uluslararası birçok kuruluşta görev yapan, sanayi ve endüstri alanında hizmet veren Prof. Dr. Büyükuslu, KKTC'de görev yapmasını, "Burayı misyon olarak görüyorum" sözleriyle açıkladı.

"RUMLAR RAHATSIZ"
Avrupa Üniversitesi'nin 35 ülkeden öğrenci kabul ettiğini, bunun da Rumları rahatsız ettiğini belirten Büyükuslu "Bu öğrenciler, ileride KKTC'yi anlatmada misyon üstlenecek. Rumlar korkunç şekilde rahatsız, her alanda durdurmaya çalışıyorlar. Gittiğimiz her yere 'bunlar korsan üniversite' diye yazıyorlar. Hayır bizler uluslararası tanınırlığı olan üniversiteleriz. Ülkelerle ortak projeler üreterek, bu konudaki ağırlığımızı ortaya koyuyoruz. Rum kesiminde bir tane üniversite var, bizde 6 tane. Bizi geçemedikleri tek alan eğitim" dedi.