kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Şemdinli'de karar bozuldu

ANKARA
Yargıtay, Şemdinli davasıyla ilgili iki astsubay hakkındaki 39 yıl 5 ay 10'ar günlük cezayı "eksik soruşturma" gerekçesiyle bozdu..
Yargıtay, iddianamesinde hukuk dışı nitelendirmelere yer verilmekle eleştirilen Şemdinli davasında mahkumiyet kararını, "Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı hayalin de ötesinde, varsayımlara dayalı" diyerek bozdu. Yargıtay, adres olarak askeri mahkemeyi gösterirken "sanıklar devletin birliğine karşı örgüt kurmak suçunu işlememiştir" dedi. Umut Kitabevi'nin bombalanmasından sonra Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş hakkında açılan dava Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nin dün verdiği kararla bambaşka bir boyuta taşındı. İddianamesini hazırlayan savcı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten ihraç edildiği Şemdinli Davası'nın temyiz kararı açıklandı.

'HAYAL GÜCÜNÜN ÖTESİNDE'
Yargıtay 9'uncu Dairesi'nin kararının gerekçesinde alışılmışın dışında şu ifadeler kullanıldı: "Dosya kapsamına bakıldığında, bu suçların (devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma ve çete kurma) maddi ve manevi unsurları itibariyle oluştuğuna ilişkin herhangi bir delil bulunmadığı gibi asker kişiler olan ve devletin birliğini, ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemlerde bulunan bölücü terör örgütü ile mücadelede görev alan sanıkların bu örgütün işlediği suçlarla aynı suçu işlediklerine ilişkin nitelendirme, hayal gücünün de çok ötesinde ve tamamen varsayımlara dayalı hukuki değerlendirmeden yoksun bir düşüncedir." Sanıkların neden askeri mahkemede yargılanmaları gerektiğini uzun uzun anlatan 9'uncu Ceza Dairesi'nin, kararın gerekçesinde delil yetersizliği yönündeki tespitlerin dayanaklarını saymaması dikkat çekti.

TERÖRLE MÜCADELE İÇİN...
Sanık astsubaylar ile itirafçının devletin bütünlüğünü ve birliğini bozmak için çete oluşturma suçlarını işlediğine ilişkin delil olmadığı kaydedilen gerekçeli kararda, "Asker kişi olan sanıkların atılı eylemleri terörle mücadele ile görevleri kapsamında işledikleri değerlendirildiği" hatırlatıldı. Bomba uzmanı bilirkişi eşliğinde keşif yapılması gerektiğine işaret edilen kararda, yine sanık avukatlarının yerel mahkemede de ileri sürdükleri "olay saatinde sanıklar orada yoktu" iddiasının açıklığa kavuşturulması için "olay saati, kuşkuya yer bırakmayacak şekilde saptansın" denildi.
Haberin fotoğrafları