kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Sağlık Bakanlığı'nda salgın hastalık alarmı

Yeni Haber
Sağlık Bakanlığı su ve su kaynaklı hastalıklar ile ilgili teyakkuza geçti. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, küresel ısınmanın tehlikesine dikkat çekerek, kuraklığın beraberinde pek çok sorunu da getireceğini söyledi. Buzgan, su olmayan yerlerde ellerin alkol bazlı dezenfektanlarla (ıslak mendil vs.) temizlenmesini önerdi

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan küresel ısınmanın neden olacağı kuraklığın özellikle hijyen için daha az su ayrılmasına neden olacağını bildirdi. Bu durumun pek çok hastalığa davetiye çıkaracağına dikkat çeken Buzgan; bebekler, hastalar ve yaşlı kişiler için ise ayrı sağlık problemlerinin söz konusu olduğunu vurguladı.

Küresel ısınmanın bitki örtüsü, hayvanlar ve iklim üzerinde yapacağı etkilerin de pek çok sorunu beraberinde getireceğini aktaran Buzgan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kene popülasyonunda artış yaşanabileceğini aktardı. Buzgan, küresel ısınma nedeniyle ilerleyen yıllarda kuş gribine neden olan göçmen kuşların göç zamanlarının da daha geniş bir zaman dilimine yayılabileceğini dile getirerek, "Bu da hastalığın daha uzun süre tehlike oluşturması anlamına gelebilir." dedi. Buzgan, özellikle kemirgenlerin artışının farklı hastalıkları gündeme getirebileceğini kaydetti.

"SU KAYNAKLI HASTALIKLAR KONUSUNDA TEYAKKUZA GEÇTİK"

Sağlık Bakanlığı'nın bir yazı ile İl Sağlık Müdürlüklerini kuraklık tehlikesi nedeniyle uyardığını kaydeden Buzgan, gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. Buzgan, "Bu ay başından itibaren su kaynaklı hastalıklar konusunda da teyakkuza geçtik" ifadesini kullandı.

İl Sağlık Müdürlüklerinin bölgelerindeki hastalıkların bildirimini haftada bir merkeze ilettiğini belirten Buzgan, "Böylece bölgelerde hastalıklar ile ilgili ani dönüşümleri görüyor ve anında müdehale edebiliyoruz." dedi. Buzgan, beledilerin de su kirlilik oranı ve sudaki klor etkinliğini haftalık olarak kendilerine bildirdiğini aktardı.

"ALKOL BAZLI DEZENFEKTANLARI KULLANIN"

Buzgan, vatandaşlardan hijyen konusuna dikkat etmelerini isterken, özellikle su olmayan yerlerde ellerin alkol bazlı dezenfektanlarla (ıslak mendil vs.) temizlenmesini önerdi. Buzgan, "Hijyen için sürekli olarak su kullanımına teşvik eden bir bakanlığın bunu söylemesi tabi ki garip ancak su sorunu nedeniyle böyle uyarılarda da bulunmak gerekiyor" dedi.
Özellikle bu yıl için Türkiye'de çok önemli bir içme suyu sıkıntısı olmayacağını tahmin ettiklerine işaret eden Buzgan, "Ancak suyun kullanım alanlarının azalacağı bir döneme giriyoruz. Bunun için de konuyla ilgili tüm kurum ve kuruluşlara görev düşüyor" şeklinde konuştu.