kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

YÖK'ten yurtdışı denkliğine kriter

ANKARA
YÖK, okudukları bölümle ilgisiz ders alan ve Atatürk inkılaplarına aykırı derslerin bulunduğu yabancı üniversitelere denklik vermeyecek..
YÖK, yurtdışındaki üniversite mezunlarının diplomalarının tanınması için belirlediği kuralları genişletti. Yeni yönetmeliğe göre, "Atatürk milliyetçiliği, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlılık" amaçlarına "aykırı" derslerin bulunduğu üniversitelerin mezunlarına diploma denkliği verilmeyecek. YÖK, 1997 yılından bu yana, "şeriat eğitimi verildiği" gerekçesiyle Mısır'daki El Ezher ve İran'daki üniversitelere denklik vermiyordu. Eski yönetmelikte yalnızca "programların Türkiye'deki üniversitelere denk olması" koşulu aranıyordu. YÖK, Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği'ni, 11 Mayıs günü yeniledi.

HEDEF ORTADOĞU
Bir YÖK yetkilisi, yeni yönetmelikte özellikle Ortadoğu'daki bazı üniversitelerin kastedildiğini belirterek şunları söyledi: "Dışarıda eğitim almış öğrencinin programı ile Türkiye'de aynı program için verilen diplomada bir fark olmadığı sürece denklik verilecek. Ancak, mühendislik eğitimi almış; bakıyorsunuz aldığı dersler arasında İslam dersi de var. Bilgisayar mühendisliği dersine biri şeriat dersi koyuyorsa bu ilahiyat, imam hatip değil. Benim mühendislik programımla şeriatın hiçbir ilgisi yok. Mühendislik bölümü sosyal bilim alanı da değil. Bu bizim mühendislik programımıza uygun olmayacağı için denklik verilmez. Reddedilen denklik, program uyuşmazlığından kaynaklanacak." Yeni yönetmeliğe göre, Newport gibi uzaktan eğitim yapan üniversitelere de denklik verilmeyecek. Devam zorunluluğu olmayan öğretim sonunda alınan diplomalar komisyondan onay alamayacak. Eğitimi bütünüyle sanal ortamda vermeyen bazı üniversiteler için ise Türkiye'de eşdeğeri bulunup bulunmadığı dikkate alınacak.