kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Tayvan Ordusu otoyola uçak indirdi!

Yeni Haber
Tatbikat yapan Tayvan Ordusu Otoyolu savaş uçakları için pist gibi kullandı. ..
Tayvan Ordusu geleneksel Hankuang tatbikatlarına bugün başladı. Dört gün dürecek olan Hankuang - 23'ün ilk gününde ordu savaş uçaklarını otoyola indirdi. Altı savaş uçağı Sun Yat-Sen Otoyolu'nun Hua-Tang mevkiine iniş yaptı. Yakıt ve cephane ikmali yapılan uçaklar aynı terden tekrar havalandı.

* İLGİNÇ FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

Hankuang - 23'ün bu seneki senaryosu geçen senelerde de olduğu gibi olası bir Çin saldırısı. Tatbikatlar Tayvan 'da ve Tayvan'a bağlı adalarda yapılıyor. İlk tatbikat havaalanlarının kullanılamaz hale gelme ihtimaline karşılık otoyolları denemek için yapıldı. Tayvan Milli Savunma Bakanlığı tatbikatların bazılarının medyaya ve halka açık yapılmasına karar verdi.

Bugünkü ilk tatbikatta da otoyolun kenarında ve binaların çatılarında insanların uçakları izlemek için toplandığı görüldü. İkişer adet F-16, Mirage M-2000 ve yerli üretim Indigenous Defense Fighter (IDF) bariyerleri kaldırılmış otoyola iniş yaptı. Otuz dakika içinde uçaklara yeni yakıt ve cephane koyuldu. Tatbikat sırasında bazı helikopterler de alana iniş yaptılar. Bugün yapılan bir diğer tatbikatta da Penghu adasında topçu birlikleri temsili Çin birliklerine karşı ateş açtı.


1949'daki Komünist Devrim'den sonra fiili olarak ayrılan Çin ve Tayvan arasında şimdiye kadar üç kere sıcak temas yaşandı. 1954-1955'te Çin askerleri ile Tayvan ve Amerikan birlikleri arasında Kinmei ve Matsu adalarında yoğunlaşan çatışmalar oldu. 1958'de Çin'in aynı bölgeye yeniden saldırısıyla çatışmalar başladı. 1995-1996'da ise Çin önce birleşme yanlısı politikayı değiştiren Tayvan hükümetine sonra da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacaklara gözdağı vermek için Tayvan karasularına taciz atışları yaptı. Halen Çin'in güney şeridinde Tayvan 'a yöneltilmiş 800 füze bulunuyor.