kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Olmert: Barış görüşmelerine hazırım

Yeni Haber
Ürdün Kralı Abdullah ile görüşmek üzere Ürdün'de bulunan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Arap liderlerin sunduğu barış teklifini görüşmek üzere kendileriyle görüşmeye hazır olduğunu, ancak masaya oturmak için bir önkoşulu kabul etmediğini söyledi.

Ürdün'ün antik Petra kentinde Nobel barış ödülü sahiplerinin düzenlediği konferans kapsamında yapılan forumda konuşan Olmert, "Gelecekte İsrail ile bu türden bir barış yapmaya hazır olan 22 Arap liderini ne zaman isterlerse bizimle masaya oturmaya ve fikirlerini söylemeye davet ediyorum. Bu zorsa ve 22 liderin buluştuğu yere beni davet etmeye hazırlarsa o zaman ben de oraya gitmeye hazırım" dedi.

Barış teklifini "çok ilginç" bulduğunu söyleyen Olmert, Kral Abdullah ile buluşmak üzere Akabe'ye gitmeden önce yaptığı konuşmada, "Bizimle konuşmak istiyorsanız, biz masaya oturmaya ve çok dikkatle dinlemeye hazırız. Elbette bizim de yapacak yorumlarımız olacak, görüş alışverişlerimiz olacak. Ama bir şart öne sürmüyoruz, bize de kimsenin şart koşmayacağını düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Filistin lideri Mahmud Abbas ile anlaşmazlığın çözülmesinin temellerini atmak amacıyla görüşmelere devam edeceğini de belirten Olmert, önceki görüşmelerinde bir sonuç alınamamasının sorumluluğunu Hamas gibi Filistinli grupların İsrail'i tanımayı reddetmesine bağladı ve "Bütün Filistinlilerin, bütün grupların Abbas ile aynı vizyonu paylaştığından emin değilim. Sorun, bütün Filistinlilerin savunacağı tek bir pozisyona sahip olmak için Filistinlilerin görüş ayrılıklarının ortadan nasıl kaldırılacağındadır" diye konuştu.

Abbas'ın Petra'da bulunan sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna ise "Barış süreci dondu, hiçbir şey olmuyor. Yakında bir şeyler olacağını umuyoruz. Biz müzakerelere hazırız ama İsrailliler hazır değil" dedi.

(AA)