kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Kadınların siyaset atağı

Yeni Haber
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, ''Seçim öncesi 81 ilden aday gösterme sözü veren bir parti, şimdi 30
ilden kadın aday gösterebileceğini belirtti. Biz lafta değil, uygulamada görmek istiyoruz'' dedi.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nda yapılan basın toplantısında konuşan Güllü, sivil toplum kuruluşlarının başlattığı ''Siyasette Eşitlik ve Kota'' adlı imza kampanyasının olumlu tepkiler aldığını ve yankılarının hala devam ettiğini belirtti.

Güllü, ''Cumhuriyet mitingleri ile meydanlarda ön plana çıkan yaşlısı ve
genci ile kadınlarımızın çoğunluğunu oluşturan seslerine, çağrılara kulak veren siyasi partilerin yine milyonları oluşturan kadınlarımızın seçilme konusundaki sorunlarına da çözüm üretmesini istiyoruz'' diye konuştu.

Siyasi partilerin kadınlardan milletvekili adaylığı için kayıt ücreti
almamasını isteyen Güllü, pozitif ayrımcılık adına bu tür uygulamaların bu
dönemde yapılması gerektiğini ifade etti.

Bir gazetecinin, ''Sizin TBMM'de görmek istediğiniz kadın milletvekili
sayısı kaç?'' şeklindeki soruya Güllü, şu yanıtı verdi:

''550 demek isteriz. Ama bu da eşitsizlik olur. Biz 207 vekil istiyoruz.
Seçim öncesi 81 ilden aday gösterme sözü veren bir parti, şimdi 30 ilden kadın aday gösterebileceğini belirtti. Biz lafta değil, uygulamada görmek istiyoruz. Eğer partiler, kriterlerine uygun aday bulamadığını bildirirse, bizim elimizde 81 ilden, 81 milletvekili adayı kadının adı var. Bu kadınlar, sorunlarımıza çözümler üretebilecek kadınlar.''

Canan Güllü, milletvekili adayı olacak kadınların ''sözde değil, özde
ülkesine hizmet edecek'' olmasının vazgeçemeyecekleri bir kriter olduğunu söyledi.


''HAYDİ KADINLAR MECLİSE" ÇAĞRISI

Öte yandan Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (Ka-Der), tüm kadınları yapılacak erken seçimler için aday adayı olmaya davet etti ve ''Haydi Kadınlar Meclise'' çağrısında bulundu.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, seçimlerin erkene alındığı
anımsatılarak, kadınların 1997 yılından beri ''olumlu destek politikaları'' yani ''kota'' için yasal düzenlemeler istediği belirtildi.Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Kadınlar daha çok aday olmalı, parti yöneticileri kadın adayları
listelerin alt sıralarına koymamalı, kadınlar daha çok seçilmeli. TBMM'de şu andaki kadın temsili oranı yüzde 4.4 olsa da 14 Nisandan beri açıkça göründüğü gibi sokağa çıkan, konuşan, isteyen, reddeden, davranmaya geçen kalabalıkların ezici çoğunluğu kadın.''

Açıklamada, siyasi partilerin kadın kollarından, STK'lardan ve bürokrasiden çok sayıda kadının aday adayı olacağının görüldüğü de kaydedilerek, ''Yıllardır siyaset alanından uzak duran, hatta oy vermeye gitmeyerek siyasi partileri ve yönetim şekillerini pasif direnişle protesto eden kadınlar, artık siyasette biz de varız diyorlar'' denildi.

Seçime girecek her partinin seçilebilir sıralarda en az yüzde 30 kadın aday göstermesi gerektiği ifade edilen açıklamada, kadınların da temsil etme ve seçilmeye daha çok talip olması gerektiği vurgulandı.

BM Kalkınma Programı (UNDP) ile Ka-Der'in 2006 yılında yaptırdığı bir
kamuoyu araştırmasına göre, Türkiye'nin yüzde 82'sinin kadın siyasetçi sayısının artmasını istediğinin görüldüğü belirtilen açıklamada, kadın aday sayısının yüksekliğinin parti oylarını yüzde 25 oranında artıracağı dile getirildi.

MİLLETVEKİLİ OLMAK İÇİN NELER YAPMAK GEREKİYOR?

Aday adayı kadınların 14 Mayısa kadar adaylık dosyalarını çok acele
hazırlamaları gerektiği belirtilen açıklamada, aday adaylarının öncelikle seçime katılmak istedikleri parti bürolarından adaylık formu almaları ve 14 Mayıs akşamına kadar teslim belgesi karşılığında partilerin il başkanlıkları veya genel merkezlerine teslim etmeleri gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, aday adayı olmaya hazırlanan kadınların danışmanlık desteği için Ka-Der'in İstanbul ''0212-2732535'' ve Ankara Şubesinin ''0312-4678816'' numaralı telefonlarından, ''www.ka-der.org.tr'', ''www.kadinlarmeclise.com'', ''www.haydikadinlarmeclise.com'' adreslerinden bilgi alabilecekleri belirtildi.

PARTİLERİN ADAY ADAYI TARİFESİ

AK Parti MYK seçimlerde aday adayı olacaklardan 2 bin YTL alınmasını kararlaştırdı. AKP, adaylarını da merkez yoklamasıyla belirleyecek. Toplantıda ayrıca 40'a yakın kadın adayın seçilebilecek sıralara konulması ele alındı.

Demokrat Parti adını alarak Anavatan ile birleşmeye hazırlanan DYP GİK toplantısında ise milletvekili aday adaylığı başvurularında kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması kararı çıktı. Erkek aday adaylarından 2 bin YTL, kadınlardan ise 500 YTL ücret alınacak. Gerekçe ise "Kadınların siyasete daha fazla katılmasını sağlamak."

CHP, milletvekili aday adaylarından başvurularda 3 bin YTL ödenti alacak.

Alınan bilgiye göre, toplantıda aday adaylarından, başvuruda bulunduklarında 3 bin YTL, milletvekili seçilmeleri durumunda ise ilk maaşlarından aynı miktarda ödenti alınacak.

Kontenjan adayı olanlar için ödenti miktarı 5 biner YTL olarak belirlendi.
PM'de benimsenen ödenti miktarının Merkez Yönetim Kurulu (MYK) tarafından kesinleştirilmesi bekleniyor.

CHP, milletvekili aday adaylarının başvurularını 10-22 Mayıs tarihleri
arasında kabul edecek.

Genç Parti aday adaylık başvurusu için gerekli ücreti erkekler için bin YTL kadınlar içinse yüz YTL olarak belirledi. Genç Parti'de milletvekili adayları merkez yoklamasıyla belirlenecek.

Genç Parti'nin milletvekili aday adaylarından alacağı başvuru ücretinde kadınlara yapılan indirim dikkat çekti. Genç Parti başvuruda bulunacak kadınlardan yüz YTL alacak.

Genç Parti'den yapılan yazılı açıklamada, milletvekili aday adaylarının il ve ilçe teşkilatlarının görüşü alınarak merkez yoklamasıyla belirleneceği bildirildi. Partinin kadın adaylara tanıdığı öncelik ise başvuru ücretlerine yansıdı. Milletvekili aday adaylarının başvuru ücreti olarak bin YTL ödeyeceği parti, bu ücreti kadınlar için 10'da 1 oranında düşürerek yüz YTL olarak açıkladı.

Genç Parti, milletvekili aday adayları başvuruların 10 Mayıs 2007 ila 20 Mayıs 2007 arasında, il ve ilçe başkanlıkları ile Genel Merkez'e yapılacağını belirtti.


SABAH İNTERNET