kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

KEY hesapları ödeniyor!

Yeni Haber
İmar Bankası'ndan bono alan 20 bine yakın vatandaşa ödeme yapılmasına ilişkin tasarı Meclis'e sevk edilirken, şimdi de 5-6 milyon insanı ilgilendiren Konut Edindirme Yardımı hesaplarının tasfiyesi yeniden gündeme geldi.

KEY hesaplarının ödenmesi için takvim 2008 yılı olarak öngörülürken, ödemelerin seçimlerden önce yapılması için çalışma başlatıldı. KEY hesabında 386.9 milyon YTL bulunduğu belirtilirken, kişi başına 500 YTL düzeyinde ödeme yapılması planlanıyor.

Seçimlerin öne alınmasıyla birlikte, Hükümet, vatandaşın gönlünü alacak düzenlemeleri bir bir Meclis gündemine almaya başladı. KEY kesintileri 1987-1995 arasında çalışanları konut sahibi yapmak için ücretlerinden kesinti yapılmıştı.

Bu ödemeler yaklaşık 5-6 milyon kişiyi ilgilendiriyor. TBMM gündeminde bekleyen tasarı kapsamında ödemelerin, belirlenen süreler nedeniyle en erken 2008 yılında yapılması öngörüldü.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2006 yılının haziran ayında kabul edilen tasarı, genel kurulda hemen ele alınıp Meclis'ten geçse bile, hak sahibi listelerinin belirlenmesi için en az dokuz ay gerekiyor. Tasarıdaki üç aylık ek sürenin kullanılması halinde, bu süre 14 aya kadar çıkabilecek. Buna göre ödeme için gerekli kaynak hazır olsa bile, ödemelere en erken 2008'de başlanabilecek.

Bu nedenle, seçimden önce ödeme yapılabilmesi için tasarıda yer alan sürelerin kısaltılması gerekiyor. Maliye uzmanlarının bu konuda çalışma yaptığı öğrenilirken, en büyük sıkıntının listelerin belirlenmesinde yaşanacağı belirtildi.

KİŞİ BAŞINA 500 YTL

Maliye yetkilileri ödemelerin, kişilerin sistemde kalış sürelerine göre değişeceğini belirterek, konut edindirme yardımı hesabında 386.9 milyon YTL bulunduğuna dikkat çekiyor.

Yetkililer, tasfiyeye karar verilmesi durumunda son 7 yılda faiziyle birlikte kişi başına 500 YTL düzeyinde ödeme yapılması gerektiğini belirtiyorlar.

(ANKA)