kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

İzmir Limanı'nın dördüncü ortağı: Deutsche Bank!

Soru basit, "Türkiye'ye gelen küresel sermaye olası darbe söylentilerinden ne kadar etkilenir?"
İki yıl önce Türkiye'ye doğrudan yatırım yapmış pek çok yabancı yönetici ile bu konuyu konuştuk.
Çoğu yabancı, soruya "Türkiye'de yatırım yapmaya devam edeceğiz," diye yanıt verdi.
Ancak en ilginç yanıtı Almanya Orta Ölçekli İşletmeler Birliği (BVMW) Türkiye Temsilcisi Çiğdem Akkaya verdi:
"Küresel sermayenin darbeleri desteklediği ülkeler de oldu. Ama Türkiye için küresel sermaye, dış güvenlik süpabı. Çünkü Türkiye'ye yatırılan paraların geri dönüşünü sağlayacak bir sistem ve ortam şart!"
BVMW, 55 bin üyeli bir birlik. Türkiye Temsilcisi Akkaya, Türkiye'nin, Almanya'nın orta ölçekli işletmeleri için büyük bir açılım sunduğunu söylüyor. 23 yıllık Almanya tecrübesini, "Türkiye'yi, AB yolculuğunda Avrupalı askerler ile Avrupalı büyük sanayiciler destekliyor," diye özetliyor.
2006'da 20 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çeken Türkiye ise şimdi demokrasi sınavından geçiyor. Siyasetçi, yeniden ekonominin gündemini çalmaya başladı. Hepimiz telaş içindeyiz. Yabancılar sakin sakin yatırım yapmaya devam ediyor!..
İşte böyle bir süreçte geçen hafta 1 milyar 275 milyon dolara özelleştirilen İzmir Limanı'na sessiz sedasız dördüncü ortak geldi: Deutsche Bank...
İzmir Limanı'nı Global Yatırım Holding, Hutchison ve Limaş Ortak Girişim Grubu almıştı. Ne oldu da, Deutsche Bank birdenbire ortak oluverdi?
Üstelik kulislerde, Deutsche Bank'ın, Hutchison ile eşit paya sahip olacağı konuşuluyor.
Deutsche Bank, bu ortaklıkta hem hisse alacak hem de şirketin finansörü olacak. Kimse detaylı bilgi vermiyor ama Türkiye'ye özel bir ilgi gösteren Deutsche Bank'ın uluslararası çapta 11 limanda büyük hisse sahibi olduğunu da cümle âlem biliyor.
Duyurulur!