kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Rizeliler, 4 fabrika kurup 8 bin yeni istihdam yarattı!

HACER GEMİCİ
Hazine'nin 2006 yılı faaliyetleri raporu, teşvik kapsamındaki 49 ilden şanslı olanları ortaya koydu. Rize, 8 bin yeni istihdamla ilk sıraya oturdu..
Türkiye, 22 Temmuz günü genel seçimlere doğru yola koyuldu. Seçim meydanlarına konu olacak sorunların arasında işsizlikten sonra gelen bir diğer konu ise 'teşvikli iller' ve sonuçlar olacak görünüyor. Hazine Müsteşarlığı'nın önceki gün yayımlanan '2006 Yılı Faaliyet Raporu' teşvikli illerdeki yatırımların ve istihdamın da boyutlarını ortaya koydu.

TOPLAM İSTİHDAM 78 BİN
Buna göre, Türkiye genelindeki 49 ili kapsayan teşvik kanunlarından en kârlı çıkan Rizeli oldu. Bu yasaların ardından 4 tesisin kurulduğu ilde yaratılan yeni istihdam 8 bin 148'e ulaştı. Kişi başına düşen milli gelirde en diplerde olan ve teşvik kapsamında olmalarına karşı yatırım yüzü görmeyen 5 ildeki durum ise 'sıfıra sıfır, elde var sıfır' şeklinde özetlendi. Teşvik yasası kapsamında enerji desteği yapılan illerin sıralandığı raporda; Ardahan, Hakkari, Iğdır, Muş ve Şırnak'a yeni bir tesis yapılmadığı gibi yeni bir istihdam da yaratılmadığı görüldü. Yaratılan istihdam açısından bakıldığında ise 4 tesisin kurulduğu Rize, 8 bin 148 ilave istihdam ile ilk sırada yer aldı. Rize'de ortaya çıkan bu istihdamın yaklaşık 2 bin kişilik bölümünün ÇayKur'un işçi alımından kaynaklandığı ifade edildi. Yeni istihdam yaratmada Rize'yi 10 tesisin kurulduğu Kahramanmaraş toplam 7 bin 418 yeni istihdam ile izledi. 49 ilin genel sonucuna bakıldığında toplam kurulan yeni tesis sayısı 357' buluken, yaratılan yeni istihdam da 74 bin 47 olarak gerçekleşti. Bu illere verilen enerji teşviği miktarı da 234 milyon YTL'ye ulaştı.