kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
İzmir Limanı'nın 49 yıllığına işletme hakkı için en yüksek teklifi 1 milyar 275 milyon dolarla Global-Hutchison- Ege İhracatçı Birlikleri Ortak Girişim Grubu verdi. İhalede 4 grup yarışırken, ihale iptali için Liman-İş dava açıyor..
Devlet Demiryolları'na ait İzmir Limanı'nın 49 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi için açılan ihalede Global-Hutchison Ports-Ege İhracatçı Birlikleri (EİB-Limaş) Ortak Girişim Grubu 1 milyar 275 milyon dolar ile en yüksek teklifi verdi. Böylece ilk kez bu büyüklükteki bir ihaleyi Türk ortakları ile birlikte bir Çinli grup kazanmış oldu. Dünyada 25 ülkede 45 limanı işleten Hutchison, uzun süredir Türkiye'deki limanların işletmeciliği ile ilgileniyordu. 3 defa ertelenen ihalenin sonuçlanmasını İzmir'de iş dünyası sevinçle karşılarken, Mersin Limanı ihalesini de yargıya taşıyan Liman-İş Sendikası ihalenin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay'a dava açacak. İhaleden sonra Liman-İş Sendikası Başkanı Raif Kılıç, "İhale, Rekabet Kurumu görüşleri dikkate alınmadan hukuka aykırı olarak yapıldı. Bu gerekçeyle dava açacağız" dedi. Kılıç, 2005 yılında ihalesi yapılan ve 775 milyon dolara Singapurlu PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu'nun en yüksek teklifi verdiği Mersin Limanı için de önceki gün Danıştay'a başvurduklarını belirterek, "Önümüzdeki günlerde yapılacak devir işleminin durdurulması ve imtiyaz sözleşmesinin iptali için Danıştay'a başvurduk" dedi. Mersin Limanı'nın devir işleminin 11 Mayıs'ta, devire ilişkin törenin de 12 Mayıs'ta yapılması planlanıyor. Mersin Limanı ile ilgili olarak halen Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun iki ayrı kararı, ihale ilanı ve ihale sonucuna ilişkin Liman-İş sendikası tarafından açılan dört ayrı dava sürüyor.

İHALEDE 4 GRUP YARIŞTI
İhale Komisyonu Başkanı Hasan Köktaş ihalede açık artırmanın 900 milyon dolardan başladığını ve açık artırma sürecinde önce Babcock and Brown-PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu ve daha sonra da Alsancak Denizcilik Römorkaj ve Liman İşletmeciliği-Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayi A.Ş.-Limak İnşaat ve Ticaret A.Ş.'den oluşan Alsancak Ortak Girişim Grubu'nun ihaleden çekildiğini açıkladı. En son turda Çelebi Holding de çekildiğini açıklayınca o aşamada 1 milyar 275 milyon dolarla teklif sunmuş olan Global- Hutchison Port-Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık A.Ş. Ortak Girişim Grubu'nun en yüksek teklifi verdiği açıklandı. Ortak Girişim Grubu adına ihale sonrasında değerlendirmede bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Hong Kong merkezli Hutchison'un dünyanın en büyük liman işletmecisi olduğunu söyledi. Satıcı, limanı devralmak için bir şirket kurulacağını belirterek, "Şirkette bizim payımızın ne kadar olacağı önemli değil. Biz her koşulda şirketin yönetiminde yer alacağız ve geniş kitleleri bu işin içine sokacağız" dedi.
Haberin fotoğrafları