kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Barajlar dolmuyor!

Yeni Haber
Devlet Su İşleri (DSİ) 22. Şube Müdürü Bilgin Telek, Manisa bölgesinde bulunan Demirköprü, Gölmarmara, Avşar ve Buldan barajlarındaki su doluluğunun geçen yıla oranla, yüzde 50 azaldığını bildirdi.

Telek yaptığı açıklamada, DSİ Genel Müdürlüğü olarak tedbir programını 1 Mart tarihinden itibaren uygulama başladıklarını, su durumuna göre alınabilecek tedbirler konusunda, Sulama Birlik Başkanları aracılığıyla çiftçilere duyurduklarını belirtti.

Manisa bölgesinde bulunan Demirköprü, Gölmarmara, Avşar ve Buldan barajlarındaki su doluluk oranlarının geçen yıla oranla yüzde 50 oranında azaldığını kaydeden Telek,şu bilgileri verdi:

'' Demirköprü barajında geçen yıl 833 milyon metreküp su, bu yıl 425 milyon metreküpe, Marmaragölünde geçen yıl 256 milyon metreküp su, bu yıl 140 milyon metreküpe, Avşar Barajında da 73 milyon metreküp olan su, bu yıl 26 milyon metreküpe düştü. Buldan Barajında, geçen 10 milyon metreküp ölçülen su bu yıl 4 milyon metreküpe indi.''

SULAMAYA YÖNELİK ALINAN TEDBİRLER ARTTIRILDI

Telek, 1 Mart tarihinde alınan tedbirleri gereği, şebeke dışına su verilmeyeceğini, çok su isteyen ürünlerin ''çeltik gibi'' ekimlerinin yapılmayacağını anlattı.

İkinci ürünlerin de su seviyelerindeki düşüklük nedeniyle ekilemeyeceğini ifade eden Telek, muhtemel yağış oranlarına göre alınan tedbirlerin azaltılacağını veya artırılacağını bildirdi.

BEKLENEN YAĞIŞ OLMADI

Beklenen yağış gelişmesinin Nisan ayı içerisinde de gerçekleşmediği dile getiren Telek, şöyle dedi:

''Sulama programının yapısı ve takvimi oluşturulmaya çalışıldı. Mayıs ayı sonlarına doğru tekrar toplantı yapılacak. Hava durumundaki gelişmelere de göz önüne alınarak, bu yıl paket halinde sulama yapılacak. Bu paketin hangi tarihler arasına oturacağı, birlik başkanları ile yapacağımız toplantıda karar altına alınacak. Menemen ovası dahil, 120 bin hektar alanın sulaması havzamız tarafından gerçekleştirilmektedir. Geçen yıl kullandığımız suyun yarısı kadar suyumuz var. Bu yıl 80 gün sulama yerine 40 gün sulama yapılabilecek.''

5 YIL KURAKLIK ÇEKTİK

Bilgin Telek, 1989 ile 1995 yılları arasında 5 yıl üst üste havzanın buna benzer kurak yıl geçirdiğini de hatırlattı.

Geçmiş yıllarda kuraklıktan sadece Gediz Havzası etkilendiğini onun için kimsenin kendilerini ''anlamadığını'' ifade eden Telek, ''Kendi yağımızla kavrularak bu sorunların altından kalkmaya çalıştık. Bu yılki kuraklık Anadolu'nun tüm batısını kapsadığı ve geniş alanda olduğu için herkesin dikkatini çekti. 1992-1994 yıllarında şu an yaşadığımız kuraklığın çok daha kötüsünü yaşadık'' dedi.

Bilgin Telek, sözlerini şöyle tamamladı:

''Su, sonuç itibariyle çoğaltılması mümkün olmayan bir varlık. Her türlü şeyi paranız var ise dışarıdan satın alabilirsiniz, ancak su eksiğini bir yerden temin edemezsiniz. Bu sebepten dolayı da mevcut suyu en akılcı şekilde kullanmanın yoluna gidiyoruz. Bunun içinde tedbirlerimiz var. Tesislerimize her zamankinden daha fazla bakım ve onarımı yapılıyor. Çalışmalarımızda en az su kaybının yolları aranacaktır. Birliklerimiz ve üreticilerimiz yapılan sulama programına uyduktan sonra çok önemli bir sıkıntı olmadan bu yılı atlatabiliriz.''