kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Gazetecilerden Vali'ye protesto

Yeni Haber
İstanbul'da 1 Mayıs günü yaşanan olaylarda çevik kuvvettin gazetecilere yönelik saldırılarını protesto eden gazeteciler, "Vali istifa", "Padişah istemiyoruz", "Özgür basın susturulamaz", "Basına uzanan eller kırılsın" sloganlarıyla İstanbul Valiliği'ne yürüdü.

İstanbul'da 1 Mayıs'ta çıkan olaylarda polisin saldırısına uğrayan ve meslektaşlarına destek veren gazeteciler, gazetecilere yönelik saldırıları protesto etmek amacıyla Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Gazeteciler Cemiyeti (TGC) önünde sabah saatlerinde bir araya geldi.
İstanbul Valisi Muammer Güler ve emniyet güçlerini protesto eden gazeteciler, ellerinde gaz maskeleri ve kasklar ile gazetecilerin saldırıya uğradığı anda çekilmiş fotoğraflarını taşıdı. Vali Güler'i kaftan ve kavukla gösteren, altında "Son Padişah" yazan posterleri, saldırıya uğrayan gazetecilerin fotoğraflarını, "Kalemine, örgütüne sahip çık", "Özgür basın susturulamaz", "Haberime dokunma" yazılı dövizler taşıyan basın mensupları, gazetecilere yönelik saldırılara kırmızı kart çıkardı.

1 Mayıs'ta polisin saldırısına uğrayan Radikal Gazetesi'nden Demet Bilge Ergün, Vatan'dan Bülent Ergün, Kanal D muhabiri İhsan Yıldız yaşadıklarını anlattı. Demet Bilge, gazetecilerin sürekli şiddetle karşı karşıya kaldığını, bu olayların son bulmasını istediklerini belirtirken, Bülent Ergün de, yaşadıkları olayların son olması temennisinde bulundu.
Gazeteci Yıldız ise, saldırıya uğradıktan sonra İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ı gazetecilere saldıran polislerin görüntülerini iletmek amacıyla aradıklarını ancak ulaşamadıklarını söyledi. Yıldız, bazı polislerin bu tür olaylarda provokatif davrandığını söyledi ve sorumluların açığa çıkarılmasını istedi.

Gazeteciler daha sonra ellerindeki dövizlerle, "Vali istifa", "Padişah İstemiyoruz", "Özgür basın susturulamaz", "Basına uzanan eller kırılsın" sloganları atarak, TGC önünden İstanbul Valiliğine yürüdü.
TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, TGC Yönetim Kurulu üyeleri Vahap Munyar ve Celal Toprak, Haber-Sen'den Mehmet Demir, Çağdaş Gazeteciler Derneği'nden Barış Yarkadaş ve 1 Mayıs olaylarında yaralanan Cumhuriyet Gazetesi'nden Alper Turgun, Demet Bilge Ergün, Bülent Ergün ve İhsan Yıldız gazeteciler adına İstanbul Valisi Muammer Güler ile bir süre görüştü.

TGS Başkanı Ercan İpekçi, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Vali Güler'e saldırıya uğrayan gazetecilerin olayları anlattığını aktardı. İpekçi, yaralanan gazetecilerin isimlerini ve saldırıya uğradıkları yerlerine ilişkin bilgileri de ilettiklerini belirterek, Güler'in sorumlular hakkında inceleme başlatacağını söylediği kaydetti. İpekçi, bu tür olayların yaşanmaması için emniyet görevlilerinin sicil numaralarının görünür bir yere takılması talebinde bulunduklarını kaydetti. İpekçi, İstanbul Valisi Güler'in de kendilerine, "Söz veriyorum, tespit ettiğim hiçbir noksanlığı affetmem, yapan sonuçlarına katlanır. Polis, kimsenin hasmı değildir, gazetecinin kamu görevi yaptığını bilmelidir ve saygı duymalıdır" dediğini aktardı.
Görüşme sonrasında gazeteciler Valilikten TGC'ye kadar yürüyerek, buradan dağıldı.

Öte yandan, saldırıya uğrayan gazeteci Alper Turgut dün İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, İstanbul Valisi Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, emniyet yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunurken, mağdur olan diğer gazetecilerde suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.

(ANKA)