kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Ladik Çimento Akçansa'ya devredildi

Yeni Haber
Rekabet Kurumu'nun Akçansa'nın Ladik Çimento Fabrikasını satın almasını onaylamasının ardından, varlık devrinin tamamlandığı ve entegrasyon sürecinin ivedilikle başlatılacağı bildirildi.

Akçansa'dan yapılan yazılı açıklamada, Sabancı Holding ve HeidelbergCement Group ortak kuruluşu, Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Ladik Çimento fabrikasını Türkerler İnşaat'tan satın almasına Rekabet Kurumu tarafından onay verilmesinin ardından devir teslim işlemlerinin de sonuçlandığı kaydedildi.

Ladik Çimento fabrikası ile ilgili olarak entegrasyon sürecinin derhal başlatılacağını belirten Akçansa Genel Müdürü Mehmet Göçmen, şunları kaydetti:

''Samsun'a 70 kilometre mesafede kurulu Ladik Çimento Fabrikasının Akçansa'ya katılması ile Karadeniz Bölgesi'nde faaliyet göstermeye başlayacağız. Büyüme stratejilerimize katma değer sağlayacak bu satın alma ve Çanakkale fabrikamızda geçtiğimiz yıl başladığımız yatırım neticesinde, 2008 yılı itibarı ile yurt içi ve yurt dışı çimento satışlarımız 8 milyon ton düzeyine ulaşacak. Hukuk açısından örnek teşkil eden bu süreçte Rekabet Kurumu ve Türkerler İnşaat, sağduyu sahibi ve hukuğu üstün tutan, örnek bir davranış sergilediler. Akçansa olarak, bu dönem içerisindeki kararlı davranışımız ise ortaklarımız Sabancı Holding ve HeidelbergCement Group'un stratejik sürdürülebilir büyüme planları doğrultusunda ülkemizin geleceğine yatırım yapma isteğinin bir ifadesi ve bu iki büyük sanayi grubunun 1996 yılından bu yana ortaklıklarını büyük bir uyum içerisinde yürüttüklerinin bir göstergesidir.''

Bu arada, şirketten Borsaya gönderilen yazıda da devir işlemlerinin tamamlandığı ve devir işlemi karşılığında 158 milyon doların Türkerler İnşaat Turizm Madencilik AŞ'ye ödendiği, sözü edilen tesisin Akçansa'nın şubesi olarak faaliyete başladığı duyuruldu.

İHALE

Akçansa, 13 Ekim 2005 tarihinde TMSF tarafından düzenlenen Ladik Çimento ihalesinde en yüksek bedeli ödeyen taraf olmuştu. Rekabet Kurumu bu işlemi onaylamamış; Ladik Çimento ikinci en yüksek bedeli öneren Türkerler İnşaata devrolmuş, Akçansa Rekabet Kurumu'na karşı dava açmıştı. 11 Ocak tarihinde ise, Akçansa ve Türkerler İnşaat, fabrika hisselerinin Akçansa'ya devri konusunda anlaşmaya vararak, Rekabet Kurumu'ndan onay almışlardı.

Samsun'a 70 kilometre mesafede kurulu Ladik Çimento Fabrikası'nın 580 bin ton klinker üretim kapasitesi, 1,2 milyon ton da çimento öğütme kapasitesi bulunuyor.

(AA)